Välkomna sommarcyklister - 10 tips hur man gör!

Välkomna sommarcyklister - 10 tips hur man gör!

Vi skrev häromdagen ett av våra traditionsenliga ”Välkomna sommarcyklister”-inlägg med lite trafiktips sprungna ur vår erfarenhet av att cykla i huvudstan. Vi fattar att man är lite ringrostig när man i maj rullar ut cykeln för första gången sedan september och gillar därför att passa på med en uppfräschning. Missade du, så läs här.

Men, rubriken ”Välkomna sommarcyklister” är ju så finurlig att den går att läsa som en uppmaning också. Alla ni trafikanter runt säsongens nykomna cyklister, som likt Bambi på hal is försöker ta sig fram helskinnade och torrskodda, hjälp till. Varje cyklist är en bil färre i kön framför dig. Eller en person färre i trängseln vid spärrarna på Gullmarsplans tunnelbanestation.

Välkomna dem genom att se dem och genom att samspela. Tillsammans kan vi göra trafiken en härlig plats att vara på. Le och vinka!

Här kommer därför våra 10 tips till er som möts av alla cyklister:

  1. Respektera cykelfält och cykelbanor: Det är förbjudet att både stanna och parkera där och dessutom farligt för cyklisterna som tvingas väja ut i trafiken. I gengäld lovar jag att använda dem så mycket som möjligt.
  2. Promenera inte i cykelbanan (så lovar jag att aldrig cykla på trottoaren)
  3. Högerregeln gäller även mot cyklister. Jag lovar att släppa fram dig bilist när du kommer från höger, så lovar du att släppa fram mig (cykel är också ett fordon!).
  4. Gå inte mot rött. Du kanske ser att det inte kommer någon bil, men tex på Götgatan är det många som inte kollar cykelbanan som löper parallellt med bilvägen. När du går mot rött så kan vi krocka. Jag lovar i min tur att aldrig cykla mot rött.
  5. Jag lämnar företräde när jag cyklar på cykelpassager, men du bilist har ändå skyldighet att anpassa din fart så att inte fara uppstår för mig när jag redan är ute på överfarten.
  6. När du ska svänga höger som lastbil, tänk på att i Stockholm finns det cykelfält som löper till höger om dig och som ska rakt fram. Titta en extra gång och utrusta gärna din lastbil med extra backspeglar. Jag lovar i min tur att försöka få syn på dig i din backspegel, eftersom jag då vet att vi ser varandra. Om du redan stannat vid rött, så kör jag heller inte upp på din högersida.
  7. Cykelboxen är till för cyklister. Stanna inte där om du kör bil!
  8. Du SL-buss, jag förstår att det är frustrerande när det kommer tjogtals med cyklister. Men du är stor och farlig för mig. Om du lovar att inte försöka preja dig ut genom cykelfältet från busshållplatsen, så lovar jag att vara uppmärksam på när du blinkar ut och anstränga mig att ge dig möjlighet att köra ut från hållplatsen.
  9. När du kliver ur din parkerade bil, använd höger hand för att öppna dörren. Då vrider du dig automatiskt så att du ser att det inte kommer en cyklist som du riskerar att träffa med dörren.
  10. Vi är alla människor! Utgå från att alla vill varandra väl, att ingen är elak med flit, så lovar jag att göra detsamma!

Det finns säkert fler som hjälper alla att samsas i trafiken, fyll på i kommentarsfältet!

Toppbild: Neal Lantela (Flickr) CC BY-NC-SA 2.0