Vad är säkrast, fotbroms eller handbroms?

I dagens GT skriver de om att cykelolyckorna ökar i Göteborg. Som omväxling har de faktiskt med en cyklist när de försöker konkretisera vad det handlar om, men som vanligt blir fokus därefter på att olyckorna mest är cyklisternas eget fel (”Tipsrutan” till cyklister tar till exempel upp ”Håll koll på vägmärken och skyltar”. Duh).

Men sist får, som vanligt, en polis uttala sig, förundersökningsledare Tony Östh:

Personligen cyklar Tony Östh på en treväxlad cykel med fotbroms. Han menar att man kan bromsa bättre med benen än med händerna. Cyklar med exempelvis 21 växlar har dessutom smalare däck.

– I dag är cyklarna snabbare än någonsin. Olycksrisken ökar när man når så höga hastigheter. Och många använder inte hjälm. De måste tro att de är säkra i alla väder, säger Tony Östh.

Sista meningen är ju en klassiker i genren, men jag har aldrig hört påståendet att fotbroms skulle vara bättre än handbroms. Stämmer det, är det någon som vet?

EDIT: För att förtydliga: Det som avses är alltså inte framhjulsbroms vs bakhjulsbroms utan den rent fysiska skillnaden mellan att bromsa med fot eller hand.