Vad är en bra cykelväg?

Vad är en bra cykelväg?

Förra månaden startade vi #cykelfail, en Googlekarta där man kan lägga upp riktigt dåliga cykelvägslösningar med foto (länk).

Men det är lätt att gnälla, frågan är hur en bra cykelväg ser ut?

[![](/content/images/2012/08/4149631_700b.jpg "many lines")](/content/images/2012/08/4149631_700b.jpg)Svårt det där med att planera trafik
 

Studio Ett tog upp det i veckan under rubriken ”Vägen för cyklisterna i städerna – smal fil eller bred gata”? Där jämfördes Stockholms ”smala cykelfält” med Köpenhamns supercykelstier, ett projekt som skulle skapa extra fina cykelvägar vilket i sin tur skulle locka till sig skaror av nya cykelpendlare. Den första supercykelstiern är redan öppnad, men fick kritik för att inte hålla måttet (läs mer här och här).

Här är inslaget:

Jag skrev också på vår Facebooksida om det märkliga i att ”supercykelstier” på svenska översätts till ”Cykelmotorväg”. Cykel. Motor. Väg. Ni hör ju.

Min kollega Helena kom hem från semestern med en bild från Barcelona, vilket blev ett väl-kommenterat inlägg, där det bland annat kom fram att cykelfälten trots smalhet och stundtals märklig planering faktiskt minskat olyckorna och jag tror att jag var ensam om att gilla cykelfält på insidan om parkerade bilar…

Samma dag gjorde stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö ett utspel i DN, där han föreslog att  fyra vad det verkar rätt slumpmässigt utvalda gator skulle utses till ”cykelfartsgator”. Det är säkert trevligt, även om jag som pendlingscyklist har svårt att se nyttan. Det är väl bara att göra om bashastigheten i innerstan till 30 km/h istället? Det har föreslagits tidigare. En twittrare misstänkte att det hela var ett sätt att äntligen lyckas få undan cyklisterna till udda bakgator istället för att ge dem riktiga raka pendlingsvägar.

Och idag började jag och @Velonoir diskutera på Twitter om vilka konkreta förbättringar vi själva skulle vilja se. Vi pratade om att ta bort bilparkeringar i korsningar, så att cyklister syns bättre, att en cykel som svänger kräver upp till två meter i utrymme och:

![](https://www.cyklistblogge

Jag funderade ett tag på om man kunde få fler förslag genom att använda en gemensam hashtag, säg #cykelwishlist, men alla orkar kanske inte twittra.

Så, vad är en bra cykelväg? Vad tycker ni? Hur skulle ni utforma den optimala cykelvägen? Fila ner kantsten? Buskar mot vinden? Fysiska hinder mellan körfälten? Är det viktigt att gränserna mellan de olika trafikanterna ser snygga ut? Fotstöd vid rödljusen? Specialutformade rödljus? Är det viktigt att cykelvägen är spikrak?

Hur ser din önskelista ut?