Vi har det ändå rätt bra i Sverige. Vi blir inte bötfällda när vi cyklar i cykelfälten. Det hände ett antal cyklister i New York:

Rienti says the officer told him that the precinct had received complaints about cyclists using the path. Rienti told the officer that it’s a shared-use path where cyclists are allowed. ”He sort of just shrugged his shoulders and wrote the ticket,”

Läs mer här

Mer från New York – polisen har gått ut med råd till fotgängare hur de ska göra för att vara säkra i trafiken. Råden inkluderar förutom reflexväst, också att veva med armarna och hålla sig inne under mörker, när det regnar och i dimma. Som man kommer spara på kostnader för paraplyer! Läs mer här. (EDIT: Och historik här. Lappen är från 90-talet och bygger på myter om vad som orsakar fotgängarolyckor)

Reflexväst för fotgängare har faktiskt varit på förslag från polisen här i Stockholm också:

Är Malmö bättre än Stockholm på att få sina cyklister och fotgängare att använda reflexväst? http://t.co/xXdEk6jG Bra jobbat, Malmö!

— IG chefen (@IGchefen) December 19, 2012

Men så mycket mer blev det inte med förslagen på trafikantuniform.

Vi skrev ju häromdagen om den nya cykelsupervägarna i London, en stad där inte mindre än sex cyklister körts ihjäl på två veckor. Det känns ju som att det är dags att ta krafttag för att öka säkerheten. Londons borgmästare Boris Johnsson missar inte som stadens ledare chansen att vara med på tåget cykeln och föreslår kraftfulla åtgärder.

Nämligen att förbjuda hörlurar på cyklister:

”I’m very alarmed about cyclists wearing headphones. I would not be against a prohibition or ban on cyclists wearing headphones. Call me illiberal but it makes me absolutely terrified to see them bowling along unable to hear the traffic.”

Yesbox. Inte för att de sex dödade cyklisterna faktiskt hade hörlurar på sig när de kördes ihjäl, men de kunde ha haft. Och då hade det såklart varit bra om de inte hade det. Och därför så är det en bra idé att förbjuda dem.

Förutom att det gäller att se till att alla cyklister är beredda med alla sina sinnen för att snabbt kunna kasta sig ur vägen när den ostoppbara naturkraften ”bilar” kommer ångande, så skadar det inte att de också har reflexväst på sig:

Also on Tuesday the head of traffic enforcement for London’s police defended an operation in which officers stopped dozens of cyclists to advise them to wear high-vis jackets and helmets.

Joråsåatt.