I somras var det ju prinsessbröllop, med allt vad det innebär. På Skeppsbron dirigerades trafiken om framför Slottet, på lite olika sätt. I körbanan var det prydliga suggor som varsamt ledde bilarna förbi hindren.  Bilar får ju sånt, skyltar, oranga markeringar, reflexer, fabröder med flaggor som pekar, enorma blinkande pilar. Man måste vara i princip medvetslös för att inte veta vart man ska ta vägen.

Cykelbanan å andra sidan stängdes av tvärt. Och för att göra det ännu svårare, las avspärrningen precis vid foten av den långa Slussenbacken. För dem av er som inte varit där: Det är alltså en brant backe uppifrån Söders höjder, där man sommartid gärna kommer farande nerför i klunga om 20-30 cyklar. Ni vet säkert att cyklar inte har bromsljus, vilket gör det lite läskigt att bromsa med trettio hojar i hög fart efter sig. Precis vid foten av backen ligger en hårt trafikerad busshållplats, där bland annat  de långa blåbussarna stannar, vilket kräver en del uppmärksamhet eftersom man som cyklist aldrig får cykla förbi en blåbuss, för då utmanar man bussförarnas stolthet och blir prejad av vägen (true story!).  Det är i korthet inte ett ställe man vill behöva tvärstanna på. Där valde trafikplanerna att helt enkelt lägga en betongbalk tvärs över vägen:

No more bike road for you!

Ingen varning i förväg, ingen hänvisning, bara ett tvärstopp. I princip delades klungan i två, ett gäng gav sig ut i körbanan, ett annat körde helt enkelt runt och fortsatte. Jag misstänkte att de ville att man skulle cykla på kajen, men jag skrev till kommunen. Gissa var det var tänkt att cyklarna skulle ta vägen? Japp, ut bland bilarna i trafiken. Så här skrev de:

Hej Det är meningen att du som cyklist ska cykla i körbanan då cykelbanan är avstängd längre fram och när evenemanget startar kommer det inte vara möjligt att cykla längs kajen. Jag har bett entreprenören att sätta upp en hänvisningsskylt så att det är tydligare var man ska.

Och visst kom det en hänvisning! Den finns faktiskt med på bilden ovan. Ser du den? Titta noga:

cykelh--nvisningUt bland bilarna cykeljävel!

Den där krumeluren är alltså en pil (som de inte fick rätt först, utan fick göra om. Det är inte lätt det där). Bilisterna var såklart också superglada och jättetoleranta mot cyklar som faktiskt följde den där magnifika hänvisningen. Sen visade det sig att banan inte alls behövde spärras av och betongmuren togs bort några dagar efter att den här bilden togs. Men vi som cyklar fick lite ytterligare spännning i tillvaron.