Ja, jag vet det är den tredje februari idag. Men eftersom jag ligger hemma med 39 graders feber så blir det inget cyklande idag. Så jag tänkte istället logga hemresan från i onsdags.

Cyklar är läskiga. Uppenbarligen, och särskilt för Stockholms Lokaltrafiks, SL, bussar. Därför har dagens trafiklogg underrubriken ”En busschaufförs vardag”.

Det här är busshållplatsen på Kungsträdgårdsgatan. Den ligger på en väg som huvudsakligen trafikeras av budbilar och bussar. Och enstaka taxibilar. Och cyklar.

Just den här kvällen stod det inte mindre än två bussar inne, en av de långa blåbussarna och en kort rödbuss. Som ni kanske ser ovan står blåbussen på diagonalen ut i vägen. Vi åker närmare.:

Det är alltså rött och det som har hänt är att bägge bussarna försökt blockera gatan. De hade kunnat stå kvar vid busshållplatsen tills det blev grönt och sedan bara kört rakt fram, men eftersom det kommer cyklar bakifrån hela tiden så gäller det att få ombord passagerarna fort, slå igen dörrarna och sedan snabbt ratta ut fören på bussen, så att ingen kommer förbi.

För som alla vet är ju cyklar livsfarliga för stora bussar, och bästa sättet att hålla efter dem är att ställa sig i vägen så att ingen kommer förbi. Då försvinner de av sig självt.

Men den uppmärksamme ser en skugga i ytterfältet. En cyklist tog sig förbi ändå! Den här bussföraren kommer få skit av sina kollegor i omklädningsrummet efter passet. Inte nog med att hn misslyckades med att blockera ytterfilen, hn placerade också bakvagnen för långt ut från trottoaren så att…

Japp, cyklisterna kommer förbi på insidan också. Föraren i den främre röda bussen är förmodligen mer erfaren i cykelprevention än blåbussföraren, eftersom h*n rutinerat ställt sig mitt i både cykelfält och cykelbox. Kanske håller de på med en övning? Take that eebil cyklister!

Se där, en kort betraktelse ur bussförarnas svåra vardag. Tänk på det nästa gång ni åker buss, det är inte så lätt när de omsvärmas av attackplansformerade cyklar som hotar själva deras existens.

För den som vill fördjupa sig i SLs strategier för cykelprevention så finns hela förloppet här:

httpvh://youtu.be/rHZP9-eUynw