Tele2 Arena: Som att plantera tulpaner runt kärnkraftverk

Avspärrning helt utan varning. Klicka för större.
Vi har tidigare skrivit ilsket om att cykelvägen längs Tele2 Arena som helt sonika stängs av under så kallade högriskmatcher i fotboll. Nu har man löst detta med flaggvakter och omledning. Slutet gott?

Vid tidigare högriskmatcher, dvs där två fotbollslag möts och risken är överhängande att valda delar puckon väljer att slåss med andra lagets supportrar, har polisen av säkerhetsskäl stängt av cykelvägen i sydlig riktning förbi Tele2 Arena. Till en början gjorde man detta utan någon som helst förvarning, skyltning eller hänvisning.

[![Avspärrning helt utan varniAvspärrning helt utan varning. Klicka för större.se/content/images/2013/09/arenaleden_idioti_panorama.jpg)
Avspärrning helt utan varning.

På senare tid har man ställt ut flaggvakter som dirigerat om cykeltrafiken. Som att plantera tulpaner runt ett kärnkraftverk; lite fint men grundproblemet kvarstår. Cykelvägen är fullkomligt felbyggd om den behöver stängas av för en match eller konsert. (Läs också Krister Isaksson: Moderat cykelpolitik del 6).

I går gästade världsstjärnan Justin Bieber Stockholm och gav en konsert på Tele2 Arena. Inför anstormningen av 40 000 ”beliebers” stängdes cykelbanan också av. Och plötsligt var vi tillbaka på ruta ett. Inga flaggvakter, inga skyltar. Dock med den alternativa omledningen för cykeltrafik på Arenaslingan i blandtrafik.

Att bygga en cykelväg som måste stängas av titt som tätt är ett bevis på den ”hopp och lek”-mentalitet som genomsyrar Stockholms cykeltänk. I de fall man spärrar av, varför inte göra precis som när man spärrar av för bilar – skylta! Skylta tidigt, tydligt och ordentligt. Pinsamt, staden och Tele2 Arena.

Läs också: Det är helt avstängt vid pendlingsvägen över Arsenalsgatan och Stockholm, tack för att du hycklar