Svensk polis: Hälften av alla som skadas i trafiken skadas av cyklister

För några dagar sedan skrev vi om hur cyklister målas ut som trafikens främsta lagbrytare. Vi skrev om hur fördomar mot cyklister förs vidare om och om igen och att:

Då är det direkt farligt när inte bara andra trafikanter tycker att vi får skylla oss själva, utan också beslutsfattare och poliser.

Sedan nåddes vi av ett tweet från @johannnyman med ett citat från tidningen Svensk Polis:

polisenOch det låter ju jätteallvarligt. Hälften av alla som skadas i trafiken skadas av cyklister. Det skulle göra cyklisterna till trafikens ojämfört farligaste grupp.

Det är så illa att Rikspolisstyrelsen uppmanat sina myndigheter att övervaka cyklisterna ännu mer.

Det här är alltså en tidning som går ut till Sveriges poliser och ”flera tusen andra läsare: politiker, journalister, beredskapspoliser, åklagare etcetera”.

Som alltså nu tror att hälften av alla allvarligt skadade trafikanter blivit påkörda av cyklister.

Men det stämmer inte. Uppgiften är felaktig. När jag frågar tidningen var de fått uppgiften ifrån får jag följande svar:

Tack för ditt mail!

Statistiken kommer från Trafikverket, men jag plockade den från den här artikeln:

http://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/2014/april/Ar-du-en-saker-cyklist-/

Samt från information jag fått tidigare om att cyklisterna ”står för närmare 50 procent av alla allvarligt skadade trafikanter”.

Insåg för sent det olyckliga i att jag, uti deadlinestressen, fick ovanstående faktaunderlag till att 50 procent skadades AV cyklister. Jag borde nöjt mig med att konstatera att 50 procent av alla som skadades allvarligt i trafiken var cyklister.

Det handlade alltså igen om de i huvudsak singelolyckor som trafikforskarna menar orsakas av att cyklisterna vistas i en extremt oförlåtande infrastruktur.

Vi har förresten skrivit om länken i mailet tidigare.