Svensk Cykling: Cykelstölderna minskar

orml--s

Branschorganisationen Svensk Cykling har låtit granska Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) statistik över cykelstölder. Resultatet: en halvering av antalet anmälda cykelstölder de senaste 20 åren.

Enligt ett pressmeddelande från Svensk Cykling, branschorganisation för Sveriges cykelfackhandlare, tillverkare och importörer, minskar antalet cykelstölder.

De har granskat Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik över anmälda cykelstölder i landet sedan början av 1990-talet. Då låg antalet stulna cyklar på runt 120 000 per år. I dag är antalet nere på cirka 60 000 stulna hojar per år.

Sedan 2003 till idag har stölderna minskat med 19 procent, och mellan 2011 och 2012 sjönk stölderna med åtta procent.

Förutom att låsen blivit bättre tror Svensk Cyklings ordförande Klas Elm att det ökande cyklandet i landet lett till en större medvetenhet om betydelsen av att låsa fast sin cykel.

Det spekuleras också i att cyklisterna köper dyrare cyklar och därmed lägger mer pengar på bättre lås.

Vi på Cyklistbloggen har skrivit om hur du låser hojen på bästa sätt så att vi kan få ner statistiken ytterligare. De enkla stegen för att få ha sin cykel kvar är:

  1. Låst fast cykeln
  2. Lås med rätt lås
  3. Lås fast lättstulna delar
  4. Smart Safetyregistrera cykeln

Läs alla tips om lås och hur du säkrar din cykel i vårt inlägg här.

Här hittar du Svensk Cyklings pressmeddelande.

Själv har jag ett jobbigt, tungt Steel-o-flex-lås hängandes på jobbet och alltid ett mindre Granit-lås med mig i väskan. Tungt, men jag har inte blivit av med någon cykel sedan 2002.
Hur låser du fast din cykel?