Chefredaktör Helene Claesson har gjort ett slags blogguppmaning om samarbete i trafiken för att minska hatet mot cyklisterna. Jag försökte kommentera, men det gick inte, så jag skriver mina bidrag här istället:

Respekt och samarbete måste gå åt båda hållen, därför lägger jag till:

  • Respektera cykelfält och cykelbanor: Det är förbjudet att både stanna och parkera där och dessutom farligt för cyklisterna som tvingas väja ut i trafiken. I gengäld lovar jag att använda dem.

Promenera inte i cykelbanan (så lovar jag att aldrig cykla på trottoaren)

Högerregeln gäller även mot cyklister. Jag lovar att släppa fram dig bilist när du kommer från höger, så lovar du att släppa fram mig (cykel är också ett fordon!).

Gå inte mot rött. Du kanske ser att det inte kommer någon bil, men tex på Götgatan är det många som inte kollar cykelbanan som löper parallellt med bilvägen. När du går mot rött så kan vi krocka. Jag lovar i min tur att aldrig cykla mot rött.

Jag lämnar företräde när jag cyklar på cykelöverfarter, men du bilist har ändå skyldighet att anpassa din fart så att inte fara uppstår för mig när jag redan är ute på överfarten.

När du ska svänga höger som lastbil, tänk på att i Stockholm finns det cykelfält som löper till höger om dig och som ska rakt fram. Titta en extra gång och utrusta gärna din lastbil med extra backspeglar. Jag lovar i min tur att försöka få syn på dig i din backspegel, eftersom jag då vet att vi ser varandra. Om du redan stannat vid rött, så kör jag heller inte upp på din högersida.

Cykelboxen är till för cyklister. Stanna inte där om du kör bil!

Du SL-buss, jag förstår att det är frustrerande när det kommer tjogtals med cyklister. Men du är stor och farlig för mig. Om du lovar att inte försöka preja dig ut genom cykelfältet från busshållplatsen, så lovar jag att vara uppmärksam på när du blinkar ut och anstränga mig att ge dig möjlighet att köra ut från hållplatsen.

När du kliver ur din parkerade bil, använd höger hand för att öppna dörren. Då vrider du dig automatiskt så att du ser att det inte kommer en cyklist som du riskerar att träffa med dörren.

Det finns säkert fler som hjälper alla att samsas i trafiken, fyll på i kommentarsfältet!