Morgonens trevliga känsla av cykelpåse med vettigt innehåll fick en törn på väg hem. En liten påminnelse över stadens fläckvisa intresse för cyklister.

Det är fotbollsmatch i allsvenskan. Kul, festligt, fullsatt!

Men eftersom staden snålat in på bygget av Arenaleden så måste cykelvägen stängas av vid varje ”högriskmatch”. Varför? Jo, när Tele2Arenan byggdes så leddes cykelbanan in under den nya arenan istället för att dras förbi.

Det gör att ett av de mer trafikerade pendlingsstråken till söderort hamnar innanför polisens avspärrningar när det är ”högriskmatcher”. Över Skanstullsbron passerar 6820 cyklister en vanlig vardag enligt Dagens Nyheter. Men när det är fotboll får de hitta en annan väg.

Det här är ingen tillfällig lösning alltså, man kommer att stänga av cykelbanan regelbundet. Arenaleden invigdes för snart ett år sedan under viss pompa och ståt:

I linje med Stockholms uttalade målsättning att vara en ledande cykelstad invigdes under torsdagsförmiddagen Arenaleden, en cykelled från Medborgarplatsen i centrala Stockholm till den nybyggda Tele2 Arena.

arenaleden_500Foto: Stockholms Kommun /CC BY 3.0

Förra gången jag åkte förbi vid en sådan match såg det ut så här:

arenaleden_idioti_panorama

En svart vägg alltså. Sedan fick man ”gissa den alternativa vägen”. Och om man vill följa kommunens uppmaning:

– Vi anlägger en stor cykelparkering vid arenan av samma anledning som vi namnger Arenaleden. Det är ett sätt att uppmana stockholmarna att välja cykeln istället för bilen när de besöker arenan, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd.

… så blir det svårt eftersom parkeringen ligger bakom den där svarta väggen. Är det match i Allsvenskan är det säkrast att ta bilen alltså.

Sedan cyklisterna klagat rätt friskt tidigare lämnar man nu öppningar i stängslet så länge som möjligt.

Som när Viktor Kock Appelgrens passerade där igår:

20140521-201851-73131160.jpgFoto: Viktor Kock Appelgren

Snart stängs dock de där svarta gallren och det är dags att gissa väg igen.

Är det någon som skulle kunna tänka sig att man drog en pendlingsväg för bilister på samma sätt? Så att den regelmässigt måste spärras av?

Tror inte det va?