Stockholm har dålig koll på sina skyltar

Så här ser det ut längs Gamla Tyresövägen i Stockholm:

Som genom magi byter cykel- och gångbana plötsligt plats. Vem bryr sig. Bara man visar hänsyn så går allt toppen.

Det här är Arsenalsgatan mitt i Stockholms city. Det är gatan som har vackra kopparinläggningar för att markera cykelbanan, en plats där utseende har gått mil framför funktion eftersom de visserligen är fina, men också oerhört diskreta:

IMG_5973 minskad

Så här ser det ut när man cyklar från Raoul Wallenbergs torg (det med muren, ni minns) upp mot Kungsträdgården:

IMG_5974 minskad

Titta på skylten. Den heter ”Påbjuden cykelbana” och betyder att här ska cyklar (och mopeder klass 2) ta sig fram i två riktningar. Det är inte en trottoar, den ligger på bägge sidor om cykelbanan och är rätt stor.

Men kommer man från andra hållet så hepp, då är exakt samma väg plötsligt inte längre en cykelbana:

IMG_5971 liten

Då är det plötsligt en gång– och cykelbana. I båda riktningar. Kom ihåg cyklister, ni är fordon. Eller fotgängare. Eller, spela roll, vi hade slut på skyltar. Cyklister ska inte köra så fort ändå, så om de bara anpassar sig så går det jättebra alltid.

Och jag tänker att när vi nu ska satsa på ”Promenadstaden” är det här något man kan göra mer, lära sig av hur cykelinfrastrukturen så framgångsrikt planerats.

Till exempel är det rätt trångt för gående på Skeppsbron. Man skulle ju kunna skylta gågata i ena riktningen av 50-vägen. Götgatan också, kunde vara gågata från ena hållet och 50-väg från andra. Om bara alla trafikanter visar lite hänsyn så kommer det lösa sig alldeles utmärkt. Och så billigt det blir.

Sen är frågan hur man gör här (Tipstack till @velonoir): Det här är Arenaleden som invigdes med måttlig pompa och ståt av trafikborgarrådet Ulla Hamilton för några veckor sedan. Den går mellan Tele2Arena hela vägen till Medborgarplatsen. Hela vägen? Nej, en liten bit mellan Skanstullsbron och Ringvägen är….. påbjuden gångbana. Alltså inte ”Påbjuden gång- och cykelbana” som på Arsenalsgatan. På gångbana får man inte cykla alls. Men, hey! Sträckan heter inte ”led” för inte. Led cykeln.

Skanstullsbron liten

Joråsatt. Cykla lugnt.