Både DN och Aftonbladet har i ett antal artiklar skrivit om Stockholms cykelsituation. Bra och det har säkert med den nya cykelplanen att göra (PDF-länk).  Aftonbladet låter sin bilreporter Robert Collin cykla några timmar i Stockholmstrafiken (Aftonbladet TV). Några timmar är kanske lite kort för att få en rättvis bild, men jag tycker ändå Collin tycks ha fått ett rimligt första intryck. Men jag är lite frågande inför hans upplevelse av att alla bilister kör hänsynsfullt. Kanske hade han tur som sluppit bilar som parkerar i cykelbanan, bilar som inte blinkar och lastbilar som inte kollar innan de svänger höger. Jag skulle i vilket fall ändå vilja tipsa honom om det här inlägget.

DN har tagit upp de regelförslagsändringar som finns, bland annat att cyklister ska få köra mot rött och enkelriktat i vissa situationer. Några av artiklarna publiceras under överrubriken ”Trafikinfarkten i Stockholm” och handlar om hur framkomligheten i trafiken ska öka för samtliga trafikanter (Eller kanske mest bilarna om man läser vad trafikborgarrådet Ulla Hamilton egentligen säger). Själv slås jag över hur den självklara lösningen syns i bilden som illustrerar texten [bild borttagen]:

Jag räknar till säkert 19 ihopklämda skallar på cykel på samma utrymme som de två personerna i bil tar upp. När man ser det så, ser det lite löjligt ut med de där två köbildarna.