Vi har tidigare sett att Stockholms stad vill tacka cyklister för att vi just tar cykeln och inte bilen. Cyklistbloggen får en känsla av att staden så att säga planterar vackra tulpaner runt ett kolkraftverk; det är en trevlig gest men angriper inte grundproblemet. Vår förhoppning, bortom reflexer och cykelkartor, är att staden förbättrar trafikmiljön för oss cyklister även på vintern. Reflexer och lampor är bra, men utan plogade cykelbanor står de sig slätt.

Här är pressmeddelandet i sin helhet:

På torsdag, den 29 september, tackar Stockholms stad tillsammans med Naturskyddsföreningen dem som väljer att ta cykeln till jobbet, skolan eller fritidsaktiviteten. För att hjälpa stockholmarna att rusta sina cyklar kommer Stockholms stad att tillsammans med Naturskyddsföreningen dela ut cykellampor och reflexer mellan klockan 07:00-09:00 på 14 olika platser i Stockholm.
Allt fler stockholmare cyklar året om. De senaste fem åren har vintercyklingen ökat med över 130 procent.

Sedan 2000 anordnar Stockholms stad tillsammans med Naturskyddsföreningen aktiviteter för att tacka stockholmare som väljer cykeln som transportmedel. Under åren har över 90 000 tack-påsar delats ut till stadens cyklister. I år kommer cyklister att tackas på 14 olika platser runt om i Stockholm och vid två platser kan cyklister få hjälp att meka med sin cykel. Per Ankersjö, stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad, deltar i aktiviteten och säger tack till cyklisterna utanför Stadshuset.

På följande platser får Stockholms cyklister ett tack den 29 september 07.00-09.00:

 1. Alvik – Alviksplan vid cykelbanan Måleributiken
 2. Hornstull, – cykelbanan vid det nybyggda huset
 3. Ekelundsbron – Solnasidan
 4. Slussen (inkl. cykelmek) vid cykelpumpen
 5. Slussen – vid Saltsjörampen
 6. Nya Årstabron – vid Tantosidan, vid gångbron
 7. Skanstull
 8. Hammarbyfärjan – Södermalmssidan
 9. Roslagstull – vid Roslagsgatan, trafikljusen
 10. Stadshuset – inkl. cykelmek samt deltagande av Per Ankersjö, stadsmiljöborgarråd och Mårten Wallberg, ordf. Naturskyddsföreningen i Stockholms län
 11. Norrtull – vid infarten mot Stallmästargården
 12. Lidingöbron – Ropstensidan
 13. Sankt Eriksplan
 14. Nybroplan – vid Raoul Wallenbergs torg