Stanna. Vid. Övergångsställen

I går cyklade jag längs Strandvägen i Stockholm. Såg en familj på väg över och saktade in för att släppa över dem vid övergångsstället. Kollade i backspegeln och såg bara en kvinna med korg på styret bakom mig – hon saktade också in. Samtidigt som jag och kvinnan bakom mig saktade in vinkade jag till familjen så att de skulle förstå att jag tänkte stanna och släppa förbi dem.

Då kommer den här raketen farande i så hög fart att han tvingades sladdstanna.

Vi skrev tidigare en uppmaning till alla medcyklister att respektera zebralagen och stanna vid övergångsställen. Till det skulle jag vilja tillägga att respektera att cyklister framför dig valt att följa lagen och stanna. Kör inte om – det är till och med förbjudet, Trafikförordningen, 3kap 40 §:

Fordon eller spårvagnar får inte köras om strax före eller på ett obevakat övergångsställe eller en obevakad cykelöverfart.

Cykeln är ett fordon. Och barn, som det i videon ovan, är mjuka.