Revisorer avslöjar snöröjning med golfbil

Revisorer avslöjar snöröjning med golfbil

Kommer ni ihåg i vintras när alla plogbilar var fullt upptagna med att göra cykelbanorna snöfria så att resten av alla trafikanter fick ta sig fram bäst de kunde?

Cykelväg. Kanske snöröjd med golfbil.

Det var inte riktigt så har det visat sig. Vilket vi som cyklar visste, inte minst utifrån att cykelvägarna utanför de stora gång- cykelstråken inte heller de var mycket att hänga i julgranen. Men det framstod så om man tog del av allt som skrevs och sas i media.

(Läs mer:Snöröjande entreprenörer fuskar)

Kommunen valde då att polisanmäla ett antal entreprenörer, men det var lite oklart varför. Nu har SVT Nyheter tagit reda på det - och de ska ha cred för att faktiskt ihärdigt fortsätt rapportera om resultaten.

SVT Nyheter.

En revisorsfirma fick i uppdrag att se hur snöröjar-entreprenörerna tog sig an uppgiften att hålla Stockholms gator snöfria. Revisorerna gjorde ett rätt grundligt jobb - de kollade till exempel på vilka fordon som snöröjarna redovisat att de använt. Förutom traditionell snöröjningsutrustning så visade sig flera av fordonen vara vanliga privatbilar. I ett fall en golfbil (!). De fuskade också med faktureringen:

Entreprenörer ska ha tagit betalt för 23 kubikmeter per utförd snöutlastning, trots att Transportstyrelsens registreringsuppgifter visar att lastbilen bara haft en flakvolym på 13 kubikmeter.
Typiskt Stockholmsk snöröjare på uppdrag. Foto: George N/Flickr CC BY 2.0

Och var blixtsnabba, till exempel har samma fordon lyckats tippa flera laster helt utan tidsmellanrum.
Detta har nu alltså resulterat i polisanmälningar. Väl så.

Läs mer hos SVT Nyheter: Snöröjarnas bluff – dumpade snö med golfbil

Men.

Det här handlar alltså om misshushållande och faktiskt försnillande av miljontals kronor av skattebetalarnas pengar. En jättegrej. Det revisorsfirman har gjort är i praktiken det journalister kallar ett traditionellt grävjobb. De har helt enkelt gått till pappersspåren och tittat efter. Vad det verkar inte ens ett särskilt komplicerat gräv.

Det här handlar alltså om saker som några mediebolag lätt skulle kunna gjort direkt. Minns ni vad de gjorde istället? Nej, de lät inte bli att skriva om det, vilket kanske hade varit rimligt om man ansåg frågan ointressant, eller oviktig. Tvärtom var rapporteringen omfattande under de mest intensiva veckorna i början av året. Alla var inne på att det var något inte stämde, men ingen visste vad.  

Så de killgissade lite, skrev lite om memils "med behov av motion", att "det ska vara lättare att cykla än att promenera i Sveriges huvudstad, särskilt på vintern"

De killgissade lite om att staden nog förmodligen sket i gångstråken, för att "Cykelbanor prioriteras i stadens snöröjning" och ställde frågor som "Kan du förstå att det är provocerande med snöfria cykelbanor bredvid slaskiga gångstråk?"

Och jäklar vad man gav plats åt random person som fick säga saker som att:

"– Man fokuserar på elitcyklister när vi fotgängare inte ens kan gå ut."

Och så kryddad med några rader om "feministisk snöröjning". Klart. Man behövde knappt lämna skrivbordet ens.

Men hey, skattepengar! Vem bryr sig! Och cyklister är ju jävligt bra att driva klick med. Fika på det.