Sluta generalisera i trafiken

Jag har ägnat mig lite åt att läsa rapportering från trafikolyckor den här vintern. Det har varit massor. Trots det har det inte hörts några anti-bilistrop skalla i artiklar och kommentarsfält. Tvärtom har det handlat mycket om det svåra väglaget, blixthalka, snöröjning, ”snökanoner” och att alla ska ta hand om varandra där ute i trafiken.

bilolyckaSvD 16/1 2013

Annat är det när det rapporteras om cykelolyckor. Då ska det minst nämnas att cyklisten inte bar hjälm, även om det inte är relevant för olyckan.

ScreenShot004Sydsvenskan 3/4 2012

När bilister är inblandade i olyckor är de aldrig representanter för andra än sig själva. Ingen skriver något om de använde bilbälte eller inte, eller skriver att ”Vi har ett problem med bilister, de följer inte trafikreglerna”. Cyklister däremot buntas ihop.

dnDN 7/11 2011

Inte ens när en cyklist faktiskt dött, går det att låta bli att fälla något svepande om att alla cyklister måste förstå att ansvaret är deras att säkerställa att de inte blir ihjälkörda.

cykel dnDN 29/9 2011

Inte ett ord heller om att infrastrukturen på platsen faktiskt placerar cyklisten till höger om lastbilarna. Eller när Nina blev överkörd så allvarligt att hon tvingades amputera benet hösten 2010. Då sa trafikinspektör Hans Lindegren till Metro:

Högersvängande lastbilar är ett jättestort problem, för chaufförerna har svårt att se cyklisterna. Lastbilarna är så höga och cyklisterna saknar insikten att de inte syns för föraren.

Cyklisterna saknar insikt. Inte ens när det handlar om statistik som talar till cyklingens fördel, så går det att låta bli att ändå försöka få över fokus på cyklisterna: När If släppte en undersökning häromåret, visade den att det förmodligen var bilisternas fel i tre av fyra kollisioner med cyklister. Men vad blev rubriken?

cyklister-k--r-p-- DN 11/1 2012

Joåråsatt. Eller med polisens ord:

Polisen

Därför var det lite intressant att läsa om den hemska masskrock som skedde i Skåne i veckan. Där fanns inga cyklister att skylla på, frågan är vems felet är. Lastbilschaufförernas skulle det visa sig:

lastbilDN 16/1 2013

Det är intressant att det är först när det handlar om lastbilar som det plötsligt börjar generaliseras igen. Masskrockar med bilister: inget svepande omdöme om bilister, masskrockar med lastbilar inblandade: svepande omdömen om yrkesförare. Men när lastbil möter cykel är det åter till ordningen: inget snack om att lastbilsförare kanske har bråttom och kör dåligt inte.

Man kan ju rita upp en trafikens hackordning här: Privatbilist på toppen, därunder yrkestrafiken, därefter fotgängare och längst ner är cyklisterna.

Jag reflekterade lite över det här på Twitter på det här viset:

lastbilsf--rare

säkert som amen i kyrkan kom gnäll på ”cyklister”, kryddat med anekdoter, nästan omedelbart:

cyklistgn--ll

QED.

Jag tycker det är bra att det inte generaliseras om bilister. Jag tycker det är bra att det står ”vi har ett problem med bilister som kör för fort på 30-väg”, inte ”vi har ett problem med bilister. De kör för fort”. Det är en milsvid skillnad mellan de där två påståendena. Jag önskar bara att cyklister slapp buntas ihop och behandlas som en grupp. Jag är trött på att behöva svara för alla fördomar folk har om cyklister bara för att jag valt ett annat transportsätt än bil till jobbet.

För det krävs bara att jag hamnar framför en enda cyklisthatande, stressad bilist som inte fått sitt morgonkaffe än och som plötsligt känner att hen ska ”visa cyklistjävlarna” för att det ska bli livsfarligt för mig.

Och de finns många sådana därute.

Läs mer om hur hjärnan lurar bilister att hata cyklister.