SL: Bussar har företräde i trafiken

Det är nästan som att man undrar om universum ibland leker med en. För bara några veckor sedan skrev vi om hur en bussförare prejade en cyklist. Och i fredags var jag på väg hem efter konferens och fann mig vara med om exakt samma sak.

Och först efteråt insåg jag att det dessutom var på exakt, fricking samma plats. Enda skillnaden var att ”min” buss liksom smög upp bakifrån och plötsligt svängde in framför mig:

Nu blev jag lite intressad av vad SL säger om det här, så jag drog i väg ett mail. Fick följande svar:

”Även om bussar har företräde i trafiken ska de såklart visa hänsyn för att undvika att farliga situationer uppkommer”

Det här är helt nytt för mig, det här med att bussar har ”företräde” i trafiken. Det gör ju den här situationen extra knepig för cyklister – som måste lära sig hur man går upp i rök, till exempel när buss kommer bakifrån, kör om på utsidan och sedan helt enkelt bara svänger in.

Då är det skönt att höra att de såklart ska visa hänsyn och ”undvika” farliga situationer.

(obs, det finns en del sarkasm i den här texten)