På 40-talet kunde man ta med sig cykeln till och från skärgården, titta på övre däck på den här Waxholmsbåten:

[![Nybroviken, 40-talet Foto: Petersens, Lennart af (1913-2004) CC-BY-NC-SA](/content/images/2014/02/SSMFA037195S.jpg)](/content/images/2014/02/SSMFA037195S.jpg)Nybroviken, 40-talet Foto: [Lennart af Petersens ](http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=23193) [CC-BY-NC-SA](http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/se/)
Det var bättre förr eller? Nepp, man [får fortfarande ha med sig cykeln](http://www.waxholmsbolaget.se/om-waxholmsbolaget/kundservice/vanliga-fragor/) på Waxholmsbåten:

Kan jag ta med mig cykel på båten?
Ja, men i mån av plats. Det kostar 35 kronor extra att ta med cykeln i skärgårdstrafiken. Resenär med periodkort får fritt ta med cykel, dock ej under sommartidtabellen då cykel kostar 15 kronor. På Djurgårdsfärjan kostar det 40 kronor att ta med cykel.

Rätt självklart egentligen – cykeln är ett utmärkt fordon ute på skärgårdsöarna och det vore ju dumt om man inte använda den när man är inne i stan och handlar.

So, skärgårdscykling ftw! Och kollektivtrafikscykelmedtagning ftw också.

Och själv brukar jag ta med cykeln på Ressels färja till Allmänna gränd på sommaren. Jag är inte ensam, ställen brukar vara fulla.

Danvikstull

Färjan EMELIE får ta upp till 170 passagerare och är handikappanpassad. Det är lätt för en rullstolsburen att själv röra sig ombord. På färjan finns alltid en däcksman som hjälper till vid av- och påstigning. Det är dessutom gott om plats för barnvagnar och cyklar.

Cyklar på färd

Finns få saker som är så härliga som att börja en arbetsdag i solen på halvdäck, med en kopp kaffe under den 20-minuter långa resan.

Kaffe på färd