När bloggfantasin tryter kan man alltid lita på polisorganisationens sidor på Facebook. De är en ständig källa till ny kunskap om hur synen på cyklister ser ut, både hos polisen och hos polisens följare.

Nu är det polisen i Kalmar som oroas över det ökande antalet olyckor mellan cyklister och bilister. De vill ge råd, något som tidningen Barometern kan rapportera om:

Och det är ju alldeles utmärkt. Att samspela är det bästa trafikrådet man kan ge någon. Vi läser till exempel i Barometern:

På lördagen inträffade ännu en cykelolycka i centrala Kalmar. En man i 30-årsåldern fick föras till sjukhus och vårdades under natten till söndag på intensivvårdsavdelningen.

Bilister klarar sig i regel rätt bra alldeles oavsett hur samspelet ser ut. Men för cyklister kan samspel eller inte vara en skillnad mellan att komma hem till familjen på kvällen, eller att hamna på intensivvårdsavdelningen. Eller inte komma hem alls.

Det är alltså otroligt viktigt. Livsviktigt.

Men vad är ”samspel” rent konkret? Vi kollar vad polisen ger för råd.

  1. Cykla inte rätt ut på ett övergångsställe, led cykeln.
  2. Använd ljus, som bekant ett lagkrav och ingen rekommendation.
  3. undvik lurar i öronen och annat som konkurrerar om din uppmärksamhet.

Det är rätt lite om samspel, två tips om utrustning, ett tips om att sluta cykla och gå istället. Tips ett kan dessutom ifrågasättas, viktigare än att sluta cykla borde ju vara att visa hänsyn och kunna trafikreglerna – framförallt att man ska lämna företräde när man cyklar över övergångsställe.

![](/content/images/2015/08/TIll-övergångsställe-500x375.jpg)Här till exempel leds cykelvägen ut i övergångsställe.
Tips tre likaså, såvida man inte också menar att det omfattar bilförare – det vill säga, sluta använd radion och samtala inte med dina passagerare. Och låt bli att Facebooka. Allt exempel på saker som konkurrerar om din uppmärksamhet.

För fakta är ju att redan när man sätter sig i en bil så minskar man sin förmåga att uppfatta omgivningen drastiskt. Med dämpande kaross, låg höjd över marken och inbyggda döda vinklar så skulle jag hävda att jag som bilförare har betydligt sämre omvärldkoll än en cyklist med aldrig så stora hörlurar.

Nu är frågan, vilka är polisens konkreta samspelstipsen till bilförarna? Jo.

  1. Var snäll.

Det är allt. Lite snålt kan vi känna.

Här har vi därför samlat några till tips till de bilister som fortsätter att köra under det mörka höst- och vinterhalvåret:

Snart är det snö och mörkt – sex tips till våra medtrafikanter

och såklart till cyklisterna:

VÄLKOMNA HÖSTCYKLISTER!

Sedan bara måste vi lyfta den här fantastiska kommentaren från kommentarsfältet hos polisen i Kalmar:

Som också fick vara grunden för vår clickbaitrubrik idag.

Läs mer hos polisen i Kalmar (Facebook)

och hos Barometern (Facebook)