I natt målade Stockholm nya vägmarkeringar i korsningen Sveavägen-Kungsgatan, men innan vi säger något om det så blev vi lite småglada på väg hem i går:

Kolla den gulliga röda konen!

Men, de nya vägmarkeringarna på Sveavägen alltså. Det är kommunen som testar ett sätt att göra det lite tryggare för cyklister att svänga vänster. Så här ser de ut:

Rykande färskt:

Försök med väntyta för vänstersvängande cyklister! För ökad framkomlighet o säkerhet för cykeltrafiken! #cykling #nattjobb pic.twitter.com/7ItLbeMh8f

— Ulf Eriksson (@DrUEriksson) May 10, 2017

Till Stockholm Direkt säger trafikkontoret:

– Vi vill underlätta för vänstersvängande cyklister och ska nu testa hur det här fungerar. När vi valde korsning valde vi en där det dessutom är förbjudet att svänga vänster från två av fyra håll, säger Catarina Nilsson, projektledare på trafikkontoret.

I två av svängarna är vänstersväng förbjuden, men det blir alltså tillåtet om man använder boxarna. Så här ser det ut när man kommer från Sveavägen och ska svänga vänster ner på Kungsgatan:

Men kommer man Kungsgatan kan man antingen välja att ta ”stora svängen” och använda den nya väntytan, eller lägga sig i vänsterfältet och cykla på ”förgrönt”.  – eftersom platsen är en av fyra i Stockholm där cyklister släpps iväg tidigare än resten av trafiken – också det för att göra det tryggare:

När vi ändå är inne på nya grejor för cyklister, så läser vi också i Stockholm Direkt, att Nederländerna stödjer kommunens cykelsatsningar – på ett högst konkret sätt:

Det är Nederländska ambassaden som ligger vid Götgatans fot som ger bort sin bilparkering på tvärgatan Peter Myndes backe till Stockholm – för att låta den bli cykelparkering:

– Vi ger upp den här platsen som en symbolisk handling för att uppmuntra Stockholm att bli en bättre cykelstad. Det här löser inte parkeringsproblemen på Södermalm men vi tror att stället kommer att bli använt. Vi kan investera i ett till om det blir lyckat, säger Frank Schipper.

Många bäckar små och allt sånt!