Nu har vi i två inlägg tittat på nya Skansbron-Hammarby Allé, pendlingsväg för dem av de 35000 sjöstadsborna som väljer att cykla in till city. Vi är inte jätteimponerade. Vi tänkte därför lite konstruktivt visa hur vi, som amatörer på trafikplanering, men rätt vana pendlingscyklister, hade gjort. Och nu är vi rädda att det förmodligen mer blir en post för de närmast sörjande, alltså sjöstadsbor och kanske boende i Hammarbyhöjden.

För det första hade vi utgått från premisserna att Hammarby Sjöstad är a) en stadsdel med extremt höga miljöambitioner b) Hem för alltså 35000 personer och c) bara har en alternativ annan cykelväg till city, som ser ut så här:

[![](/content/images/2014/01/Danviksklippan-skyltad.jpg)](/content/images/2014/01/Danviksklippan-skyltad.jpg)Alltså vägen över Danvikstull. Dubbelriktad cykelväg. Dubbelriktad gångväg. Som förövrigt skulle breddas 2014, men det blev inte av.
 

I korthet, vi hade utgått från att det är en rätt viktig väg att få fart på cykling på. Och som av en slump hittade vi häromdagen cykelappen Stravas ”heatmap”, där man kan se hur de som använder appen cyklar. Nu ska sägas att många av dem som använder Strava är motionscyklister och som sådana kanske inte helt representativa för oss vardagscyklister. Men det ger ändå en indikation. Här är vägen 2014:

Ni ser att den höga Skansbron är knallröd av intensiv cykeltrafik. Ni ser också att Hammarby Allé och sträckan mellan de två cirkulationsplatserna (markerat med pedagogiska gröna pilar) är ljus till mörkblå. Notera att 2014-2015 var cykeltrafiken omledd till den mörkblå södra sidan av Hammarby Allé.

2015 är ena sträckan, den in mot sjöstan också den röd. Trafiken från Hammarbyhöjden ner till Skansbron har också den ökat rejält. Det här är två år sedan. Jag har inte sett aktuella heatmaps, men jag tror inte de minskat.

Det här är en viktig väg för flera stadsdelar och den blir alltså allt viktigare.

Så här går cykelvägen idag (grönt södergående, blått norrgående):

Vi hade också blivit glada över att det finns gott om utrymme att ta av hela vägen. Av någon anledning är det dubbelriktade cykelvägar på bägge sidor av bron, liksom förövrigt dito gångvägar. Som dubbelriktade är de smala, men som enkelriktade blir de plötsligt helt rimliga. Det är alltså rätt lätt att snabbt göra det mycket rymligare.

När vi alltså ändå skulle bygga ett helt nytt bostadsområde längs Hammarby Allé, hade vi passat på att göra justeringar ända ifrån Bohusgatan. Så här:

Vi hade alltså lagt en ny cykelväg på ”rätt” sida av vägen och byggt om korsningen, förmodligen med cykelöverfarter. Kom ihåg att det här är en väg viktig främst för cykeltrafiken och buss 74 – som här inte påverkas alls, eller positivt eftersom den här korsningen blir tydligare.

Det gör att cykeltrafiken nu påbörjar överfarten av Skansbron på ”rätt” sida, vilket gör det lättare när vi sedan kommer bort till cirkulationsplatserna. Dessutom skulle det betyda att cyklisterna slipper sånt här meck:

Med ”vår” väg cyklar man bara rakt fram, iakttar väjningsplikten vid övergångsstället och fortsätter sedan rakt fram. Så här ser det ut från andra hållet:

Nu behövs alltså egentligen ingenting göras förrän man kommer till cirkulationsplatsen på andra sidan bron – möjligtvis kan man passa på att göra cykelöverfarter förbi de två utfarterna, den ena till Eriksdalsbadets parkering, den andra ner till varvet. Cykelvägarna finns där redan.

Väl framme vid cirkulationsplatsen hade vi gjort cykelvägen till en mer integrerad del, helst efter nederländsk modell. Cyklister fortsätter alltså in i cirkulationsplatsen på egen väg med samma väjningsplikter som övrig trafik (ursäkta för suddig bild, den är tagen genom ett fönster):

och:

Här kan cyklister som kommer från Hammarbyhöjden, ner för backen in,  invända att de plötsligt måste byta sida. Men det skulle vi fixa när nu Hammarbybacken också den ska få nya bostäder. Vi hade alltså gjort samma lösning längs den och då kommer cyklister in rätt. Röda kryss är de nya husen, grön linje den cykelväg vi skulle bygga:

Som en parentes ska det bli intressant hur kommunen väljer att göra här. Om de behåller den nuvarande dubbelriktade cykelvägen, eller gör som vi tänker ovan. Någon som sett ritningarna på ”nya” Hammarbybacken-vägen?

Därefter ner mot sjöstan, igen nu på ”rätt sida”:

Nere i cirkulationsplatsen under tvärbanebron gör vi på samma sätt, leder cykeltrafiken runt in i cykelfälten på Hammarby Allé. Samma enkla lösning som för biltrafiken.

I andra riktningen behövs inte så mycket göras alls, annat än utanför bussgaragen. Där hade vi rätat upp den nu enkelriktade cykelvägen och anslutit den direkt till cykelfälten. Först bort med svängen mot tvärgatan:

Istället anpassar vi den lägre prioriterade tvärgatan till den nu raka cykelvägen. Samtidigt hamnar cykelvägen inne i cirkulationsplatsen, så att cyklisterna får samma enkla lösning som biltrafiken. Och cykeltrafiken hamnar längre från bussgaraget, vilket gör det säkrare och lättare också för dem.

Så skulle vi gjort om vi hade planerat. Nu är det ju redan färdigbyggt, men tittar man på det är den ändå i princip bara tre ställen som behöver ändras, korsningen vid Bohusgatan och de två cirkulationsplatserna. Samtidigt så löser man breddfrågan, gör det lättare och tydligare att cykla, tar bort allt zigzaggande och ger dessutom mindre trängsel för fotgängarna när cykeltrafiken plötsligt inte längre är dubbelriktad. Samtidigt funkar det plötsligt med sjöstans cykelfält, utan en massa extra korsande av vägarna.

[![](/content/images/2017/04/Screen-Shot-04-20-17-at-10.59-AM-1024x705.png)](/content/images/2017/04/Screen-Shot-04-20-17-at-10.59-AM.png)Hela den nya sträckan ner mot sjöstan,
Och, man följer kommunens framkomlighetspolicy, genom att prioritera cyklister och fotgängare framför bilar på en väg som framförallt är kritisk för just cyklister och fotgängare. Och buss 74, som i det här fallet inte påverkas alls.

Så hade vi gjort. Så tycker vi det borde ha gjorts i en stad som säger sig prioritera cyklister framför bilar och som säger sig värna om framkomligheten.

Men av någon anledning så görs det inte så. Vi undrar varför.

Här är första och andra delen av inläggen om Hammarby Allé:

När kommunen bygger nya vägar på gammalt sätt

Framkomlighet – inte på topplistan över prio för nya cykelvägar