Cykelställ Trombone, Foto: Scancord
Cykelställ Trombone, Foto: Scancord

Härom dagen frågade vi er läsare om hur det perfekta cykelstället ska se ut. Här har vi sammanställt era svar så att kommuner, shoppingcenter, varuhus och butiker ska kunna välja rätt cykelställ. Vi fick ett mail från en trafikplanerare som undrade vilket cykelställ som var bäst. Vår post när vi frågade er läsare har i skrivande stund 68 kommentarer och här ska vi försöka sålla fram någon slags vinnare, en rekommendation till den kommun, butik, varuhus eller shoppingcenter som ramlar på detta inlägg.

Vi började med några grundläggande önskemål:

  1. Det ska gå att låsa fast cykelns ram i själva cykelstället.
  2. Cykelstället ska vara tillräckligt högt så man kan luta cyklar som inte har stöd mot det.
  3. Cykelstället ska vara monterat så att ingen kan demontera stället med standardverktyg för att komma åt cykeln. Inga standardbultar, inga vanliga skruvar, helst svetsat eller ordentligt fastgjutet. Godset bör vara så pass tjockt att det inte går att forcera med t. ex. rörkap eller bultsax.
  4. Luft! Ge oss luft! Många bygger cykelställ så att cyklarna bara står några centimeter från varandra. Det gör det otroligt svårt att komma åt att låsa, eller bara få in eller ut cykeln.

Till att börja med finns ett dokument skrivet om cykelparkering som kan ge bra råd om placering med mera. Du hittar det här: Cykelhandböcker på Stockholm.se (PDF). Läs detta till att börja med!

Ju enklare desto bättre.
Den slutsats vi drar från alla engagerade kommentatorer är: håll det enkelt. Cykelstället som de flesta tycker fungerar bra är det uppochnedvända U:et som, förutsatt att det är ordentligt förankrat i marken, uppfyller tre av rampunkterna nämnda ovan och det fjärde med en entreprenör som kan montera dem med ett bra mellanrum. Så här ser cykelstället ut:

Cykelställ Trombone, Foto: Scancord
Cykelställ Trombone, Foto: Scancord