Så får du bästa septembercyklingen

Så får du bästa septembercyklingen

I helgen blev det september som kan räknas som den första höstmånaden. Rekordmånga har bytt till cykel under den varma våren och sommaren, men låt inte hösten skrämma dig – det är nu den riktigt sköna cyklingen kommer.

"Jag cyklar så länge det är varmt", har jag hört rätt många säga. Till er vill vi på bloggen hälsa: fortsätt cykla lite längre!

Hösten är en helt grym cykeltid med svalt och skönt väder så du inte behöver komma fram till jobbet svettig. De bästa höstdagarna har hög och klar luft och har man tur sveps landskapet in i dimma som sakta lättar i den lågt stående solen. Vi brukar kalla cykling på sådana dagar för "propagandacykling".

Men behöver du något särskilt för att möta hösten på cykeln? Tjockare jacka och regnkläder? Svaret är nej – och ja.

Klä dig svalare än du tror

För det första är det vanligt att kolla på termometern, konstatera att det är tio grader varmt och sedan ta på sig en tjock jacka. Vi har också provat och det är ett idiotsäkert koncept för att komma fram till jobbet drypande av svett. Grejen är att du snabbt får upp värmen när du cyklar, så tumregeln är att om du fryser litegrann när du hoppar upp på hojen, så kommer du efter någon kilometer vara perfekt tempererad.
Det är skönt att kunna reglera din värme under färd. Skulle du inte bli tillräckligt varm kan det vara skönt med en tunn tröja i merinoull eller fleece, men ha den i väskan så du kan ta på dig om det kniper.
Ett par tunna handskar kan vara sköna att ha på när temperaturen kryper nedåt.

Så trotsar du regnet
Med hösten kommer ofta det ostadiga vädret med regnskurar. Då kan det vara skönt att ha regnkläder till hands och dessutom kunna hålla fötter och händer varma och torra.
Både Christian och jag cyklar ofta i skaljackor, alltså vind- och vattentåliga jackor med eller utan Gore-texmembran i. (Min är ungefär en sån här). De brukar vara tunna, så att man kan stötta med en långärmad tröja eller två under.
Regnbyxor är väldigt skönt att ha i väskan om det kommer en skur eller häller ner en hel dag. Jag har ett par tunna från Vaude, men de är gamla och fodret börjar falla sönder i stora flagor. Christian köpte ett par liknande som dessutom har reflexränder på benen – smart.

Men fötterna – hur gör man med dem då?
Själv är jag ganska nöjd med ett par skoskydd. Det ser ut som ett par stora strumpor i neopren som du helt sonika drar över dina vanliga skor. Inte så fagert, men de gör jobbet och är lätta att ha med sig.
CBB_skoskydd
Jag har på flera ställen skrivit att man ska slänga ner grejorna i en väska. Då är det förstås en fördel om väskan är antingen regntät, eller om du kan dra över ett regnskydd.

Se till att du ser och syns
Från och med augusti så är det mörkt som en säck om kvällarna. Då är det superskönt med en bra lampa på cykeln, både fram och bak.
Vi på bloggen är förtjusta över framlampor som har den tyska StVZO-standarden, vilket i korthet betyder att de inte bländar och inte blinkar.
Baktill fungerar de flesta lampor, men undvik gärna de billigaste från elektronikhandeln – de gör ingen glad, ens om man har dem i klasar på pakethållaren. Själv har jag monterat fast lampor på cykeln eftersom jag har ett jättestort batteri som de kan ta kraft från, men ett par uppladdningsbara lampor är lätta att ta med in och ladda.

Reflexer är också smart att ha. Vi är väldigt förtjusta i ekerreflexer. Kostar några tior och syns väldigt bra – ett givet köp!

Vad har ni andra för bra hösttips? Bra vattenskyddade väskor? Skoskydd? Lampor? Eller undrar ni över något? Fyll på i kommentarerna!