[![](/content/images/2011/12/runkeeper_dump-200x300.png "runkeeper_dump")](https://www.cyklistbloggen.se/2011/12/roligare-hoja-med-app/runkeeper_dump/)Cykling till jobbet enligt Runkeeper
”Jaha, hur långt cyklar du då?” är en fråga jag får lite då och då. Det verkar vara något slags mått på ifall man verkligen cykelpendlar *på riktigt* eller inte. Tack vare att jag dagligen använder en app som heter [Runkeeper](http://www.runkeeper.com) har jag faktiskt rätt bra koll på hur långt jag cyklar varje månad (november var en dålig månad pga sjukdom: 126 km). För mig fungerar mätningen som en extra liten morot; något som gör det ännu lite roligare att cykla. Dessutom mäter jag varje kilometer till insamlingen [1 kr/km](http://1krkm.se/). Varför jag fastnade för Runkeeper är att jag gillar att ha alla pass samlade på webben, utan att jag behöver göra något extra. Visst, många av de andra apparna kan e-posta filer och resultat till en specificerad adress, men jag gillar att det går automatiskt.

Det finns rätt många cykelappar ute i App Store eller Android Market, och jag har testat en handfull på Iphone och Christian har testat några på sin Android-lur.
Alla appar nedan klarar de rent basala funktionerna att med hjälp av telefonens inbyggda GPS visa hur långt du cyklat, medelhastighet, aktuell hastighet, antal brända kalorier och så vidare. Till detta kommer olika utseende och finesser.
Den här listan är långt i från komplett utan ger snarare ett par förslag att börja med.

Cyclemeter
Cyclemeter har förutom själva mätningen ett antal roliga extrafunktioner. En av de coolare är att du kan låta appen skvallra via Twitter och Facebook när du cyklar iväg. Om dina vänner svarar på det meddelandet så läser appen upp svaren åt dig medan du cyklar, genom Iphonens inbyggda talsyntes. Det låter rätt corny, eftersom uppläsningen av den svenska texten sker på amerikansk engelska. Men ett “Heja heja heja” med amerikansk dialekt i lurarna gör vem som helst fnissig.
Annars kan Cyclemeter pausa automatiskt när du stannar vid rödljus och du kan köpa nya uppläsningsröster för sju spänn stycket.
Under tiden du cyklar kan appen skicka rapporter via e-post till utvalda adresser. En Google-karta uppdateras också så man kan följa dig under din färd. När du cyklat klart kan din tripp exporteras i GPX, KML eller CSV-format. Hanterar även ANT+-enheter som pulsband och kadensmätare. Kan även användas till löpning, gång etc.
Pris: 38 kr
www.abvio.com/cyclemeter
Itunes-länk

Roadbud
Roadbud hävdar att de har de bästa modellerna för att räkna ut den mest exakta GPS-positionen på din Iphone. Sant eller inte – jag har i ärlighetens namn bara testat appen några gånger. Gränssnittet är enkelt och det är inte mycket som stör. Däremot finns finesser som att posta dina resultat till Twitter och betalversionen har även en säkerhetsknapp där du antingen kan ringa en vän eller polisen med ett knapptryck.
Roadbud sparar all information om dina pass på telefonen och skickar inte upp någon data till någon webbplats. Du kan maila informationen till dig själv eller någon annan när du är klar.
Pris: 75 kr, gratisversion finns.
www.roadbud.com
Itunes-länk

Runkeeper
Runkeeper har funktioner som liknar de andra och en mängd finesser varav de flesta nog aldrig kommer att användas. Den i mina ögon snyggaste finessen är att ditt resultat sparas upp till din egen sida på Runkeeper.com så fort du trycker “spara” på din telefon. På webbsidan kan du –  i mina ögon på ett mer överskådligt sätt än i telefonen – få en överblick över dina pass, din statistik och dina rutter. Runkeeper kan liksom sina konkurrenter utökas med pulsband, medan vi fortfarande väntar på stöd för kadens-sensor. Vill du så kan Runkeeper prata med dig under färden och berätta hur det går. Du kan även lägga till intervaller eller målhastighet.
Pris: Gratis
www.runkeeper.com
Itunes-länk
Android Market-länk

Cardio Trainer
En mycket omtyckt app i Androidvärlden. Kan allt som Runkeeper kom, inklusive att spara data om träningspassen till deras webbsajt. Ger feedback under träningen genom att läsa upp dina resultat. Hanterar också intervaller och sparar dina pass på ett lättöverskådligt sätt, antingen genom att visa intressanta data eller hur du cyklat på en Google-karta.
Pris: Gratis
www.noom.com/cardiotrainer
Android Market-länk

Endomondo
Appen som krigar om uppmärksamheten tillsammans med Runkeeper och Cardio Trainer på Android-plattformen. Kan det mesta inklusive auto-pausfunktion vid rödljusen, sociala kontakter med Facebook och Twitter samt att Endomondo också läser upp eventuella svar på din Facebook- och Twitterstatus. Den stöder enheter som pulsband och kadens-sensorer enligt ANT+-protokollet och ger dig en gratis profil på Endomondo.com om du vill.
Pris: Gratis. Finns i Pro-version som för tillfället kostar en (1) krona.
Endomondo.com
Android Market-länk (gratisversionen)

Imapmyride+
Den här appen kan också ladda upp dina pass på Mapmyfitness.com och spara alla data för bättre översikt och utförlig statistik. Vill du hålla dina data för dig själv är det inga problem, men känner du för att skryta eller få lite sympati är det bara att låta appen posta passet på Twitter eller Facebook. Liksom de andra hejar appen på dig genom att berätta hur fort det går varje kilometer. Finns för både Iphone, Android och Blackberry.
Pris: Gratis på Android, 15 kr på IOS. Finns i reklamfinansierad gratisversion.
www.mapmyfitness.com
Itunes-länk
Android Market-länk

Prova gärna en eller flera av dessa appar. Har du redan testat – berätta gärna i kommentarsfältet vad du tycker och ifall du kan rekommendera den. Har du fler apptips – dela gärna med dig!