I går skrev Christian om sina nygamla vantar. Jag tänkte passa på att recensera mina Hestra wool terry lobster inköpta 2017.

Det är verkligen inga problem att cykla på vintern. De enda svaga punkterna är händerna och fötterna. Just till händerna jagade jag länge efter bra vantar, men efter tips i vår Facebook-grupp Cyklistbubblan köpte jag mig ett par Hestra wool terry lobster. De kostade cirka 600 kronor – en bra slant. Så hur har de klarat sig genom två vintrars hård användning?

Hestra wool terry i lobstervariant

Men hur ser de ut egentligen?

Vantarna har ett rätt säreget utseende eftersom de är uppdelade i tre sektioner eller "fingrar". Meningen är att dina fingrar ska ha möjligheten att värma varandra, men att du fortfarande ska kunna växla och bromsa utan besvär.

Det kändes väldigt ovanligt de första två dagarna, men därefter vande jag mig och har inte tänkt på det sedan dess.

Syntet och ylle i skön förening

Yttervantarna är i syntet med ett så kallat Windstoppermembran som ska göra dem vindtäta. I vantarna finns sedan ett urtagbart yllefoder, en liner,  som står för själva varmhållningen. Det fina i kråksången är att du kan köpa nya ylle-liners och på några sekunder ha en supermysig vante som känns som ny utan att behöva köpa nya vantar stup i kvarten.

Gissa fodret. Två år gammalt vs nytt.

Efter ganska exakt två års användande började mina vantar kännas aningen svala, så nu har jag investerat i nytt yllefoder. Du ser på bilden hur pass mycket fodret tryckts ihop. Det är inga hål eller andra fel på det gamla fodret, så jag ska tvätta det och ha det som reserv. Då vantarna inte är vattentäta kan man bli rätt blöt om händerna, men då kan du faktiskt bara byta foder och få torrt närmast händerna igen. Med ett relativt fräscht foder har jag använt vantarna ned till 10 minusgrader med gott resultat. Blir det kallare än så brukar jag ta på mig en tunn merinohandske under.

Slitage och önskemål

Efter två vintrar då jag i stort sett använt vantarna varje dag ser de riktigt okej ut tycker jag. Ett litet missöde med ett alldeles för varmt vedträ (konstigt, det låg i elden  …) gjorde att jag fick ett litet smält hål på ena vanten. Min lokale skräddare löste det med en bit läder. Gummiförstärkningen i handgreppen ser nästintill opåverkad ut och resten av yttertyget likaså. Det är ett bra betyg!

Litet "skrapsår" efter omkullkörning.

Skulle jag få önska något vore att de skulle kunna ha haft några centimeter längre muddar, men det är också allt. De här vantarna kan jag varmt (heh) rekommendera för vintercykling.

Kolla bästa pris för Hestra wool terry lobster på Prisjakt.