Philips Saferide 80

När vi försökte utse en värdig arvtagare till Philips Safereide 80-lampan som tyvärr inte tillverkas mer hittade vi några som kunde axla manteln. Nu fick vi låna en till – och den är absolut en aspirant. Vi provar Trelock LS950 Control Ion.

Efter vår förra recension av ickebländande cykellampor (läs också: Recension: tre bländfria cykellampor) fick jag låna ytterligare en lampa av vår trevliga läsare Viktor Appelgren.

Den har ett namn långt som ett ösregn: Trelock LS950 Control Ion, men det gör inget, för lampan är bra!

Trelock LS950 (jag väljer att bortse från resten av namnet i löpande text) har en uppgiven maximal ljusstyrka på 70 lux och ljuset kan regleras i fem olika steg med två rejäla knappar: en minustangent för mindre ljusstyrka (doh) och avstängning, samt plustangenten för att slå på lampan och öka ljusstyrkan. Lampan är uppladdningsbar via mikro-USB.

Fästet som vi fick låna är lite udda: en slags gummitrådsförstärkt nylonrem eller vävt plastband som går från fästet runt styret och sedan kläms fast i fästet igen. Lampan klickas sedan fast och plockas av när du lämnar hojen. Det fungerade alldeles utmärkt men kräver, som i princip alla andra fästen, en liten gummibit för att sitta riktigt bra.

Trelock till vänster, B+M till höger.

Ljusbilden på Trelock LS950 är samlad och ganska koncentrerad, men jag upplever inte ljuskanterna lika abrupta som på exempelvis den lampa från Cube vi provade i förra ljusposten. Ljuset är riktigt bra och även på mörka och blöta cykelbanor gör ljuskäglan på marken att du syns när du hinner upp andra cyklister eller gående. Lampan är StVZO-klassad och** bländar alltså inte andra** om du vinklar den som den ska. (Läs också: Sluta blända, köp starkare lampa)


Lampan har en neutral ljustemperatur


Koncentrerad ljusbild med mjuka kanter.

De fem stegen gör att du alltid hittar rätt mängd ljus. Jag behövde väldigt sällan gå upp på maxstyrka, vilket också gör att batteritiden blir bra. Eller till och med helt sjukt bra! Jag har använt lampan i mitt dagliga pendlande, cirka 45 minuter om dagen, fem dagar i veckan. Sist jag laddade lampan var för 14 dagar sedan, och det är fortfarande två batteripluppar av fem kvar – enastående! Nästan så jag undrar om jag fått något hemligt testexemplar med en mini-kärnreaktor i. Vad säger ni andra som har lampan – är batteritiden lika bra som jag upplever den?


Indikator för batteri och ljusstyrka på ovansidan.

De enda minus jag hittar med lampan är att den är dyr och att plus- och minusknapparna trots sin väl tilltagna storlek är lite knepiga att trycka på med mina lobstervantar på. Men hey, det fina ljuset och den grymma batteritiden gör att jag lätt kan glömma det sista. Letar du efter en Philips-utmanare så är det här definitivt en kandidat.

Trelock LS950 Control Ion
www.trelock.de
Styrka: 70 lux
Pris: cirka 840 kr hos bland andra Rosebikes

Stort tack för lånet av lampan, Viktor!