Jag lyssnar inte på musik eller radio när jag cyklar vilket är lite tråkigt. Min pendlingscykling tar en halvtimme och det hade varit rätt skönt att lyssna på något under tiden. En av de få positiva upplevelserna när jag någon gång tvingas åka kommunalt till jobbet är just att jag kan sitta och lyssna.

Jag vet också att undersökningar (nåja, en) visat att man hör rätt bra även med lurar på cykel. Men jag tycker ändå det känns otryggt att inte höra ordentligt, i Stockholms innerstad vill jag gärna ha med alla sinnen.

Därför var det med viss spänning jag började testa ett par lurar med det ”z”-täta namnet Aftershokz Sportz M2.

box-for-the-web-2

Ljudet via käkbenet

Det speciella med Aftershokz är att de inte sitter i örat, utan mot käkbenet framför. I korthet så använder lurarna käkbenet för att leda ljudet, istället för hörselgången. Syftet är att man ska höra som vanligt trots att man lyssnar på annat. Hur det funkar rent konkret kan du kolla på videon i slutet av den här recensionen.

Lurarna kommer i en rätt snygg liten box där allt ligger tryggt paketerat. Det känns kvalitativt och innebär också att man har någonstans att förvara lurarna när de inte används.

box-for-the-web

De består i själva lurarna, med sladd till en liten kloss mitt på som innehåller mikrofon, så man också kan svara i telefonen med dem, och volymkontroller. Det är också där man laddar dem, genom en usb-ingång. Självklart kommer en usb-sladd med också.

sladdosa 500px

Jag har cyklat med dem på sedan i början av augusti och min pendling går in i Stockholms city.

Går att torka av med trasa

Lurarna själva är svarta och helt i täckande plast. Inga tygpuffar och ska vara svett- och därmed också vattentåliga. Jag har cyklat i regn med dem, det känns som att det fungerar. De är bara att torka av med lite papper. Det betyder att de förmodligen är bra att jogga med – de sitter i en båge över öronen och har suttit bra utan att flytta på sig när jag cyklat. Mikrofonklossen sitter fast i en clips på min cykelväska och även det fungerar.

lurar-for-the-web

Det jag har att anmärka på är att mikklossen är ganska tung och hänger direkt i sladden. Här känns det som att det kan finnas risk för att sladden blir glapp om man använder dem länge och oförsiktigt. Jag tycker det hade varit bättre om sladden kom i två delar, en del med själva lurarna och en vanlig 3,5 mms plugg och en del med kloss och sladd. Då hade risken för glapp försvunnit.

aftershokz-16 500pxKan bli glappig?

Det är också lite synd att den kräver el, att man måste ladda den. Jag förmodar att det är för att ljudet behöver förstärkning i och med käktekniken. Då tänker jag att när man ändå måste ha den där klossen så kunde man passat på att lägga in Bluetooth också för att på så sätt göra dem trådlösa. Vill man nå cyklister som målgrupp för ett par lurar bör det vara så lite sladdar som möjligt och lurarna hade varit mycket bättre om man sluppit ha sladd hela vägen till telefonen.

Bortsett från det så känns lurarna gedigna och sitter bra. Eftersom man inte behöver passa in dem i hörselgången så kan jag tänka mig att de också passar folk som har svårt att få in-ear lurar att passa.

Inget för musik

Första gången jag skulle cykla med dem blev jag lite besviken. Jag hade tänkt använda dem för att lyssna på musik, men jag insåg snabbt att jag fick tänka om. Ljudet är nästan helt basfritt så öronen blir väldigt trötta snabbt. Det här är inga lurar för att lyssna på Spotify i.

Därför började jag istället göra något jag inte gjort sedan jag började cykelpendla: lyssna på radio på väg till jobbet. Med hjälp av Sveriges Radio play-appen så har jag under den här perioden återupptäckt hur kul det är att lyssna på när folk pratar när man pendlar. Grymt underskattat nöje.

Och ljudkvaliteten är inte det viktigaste för de här lurarna. Poängen är att de ska vara säkrare, eftersom man ska kunna höra trafiken omkring sig. Och det är här lurarna verkligen kommer till sin rätt. Ljudet är alldeles utmärkt för talradio även om upplevelsen är lite märklig första gången. Man har ju inga lurar i öronen utan hör hela tiden precis som vanligt omkring sig. Istället låter det lite som att man har ett par vanliga högtalare någon meter från öronen, eller som om någon pratar med en en bit ifrån.

Det gör att jag hela tiden känner att jag har full koll på vad som händer runt omkring mig och när trafiksituationen blir intensivare så märker jag att jag automatiskt bara slutar att lyssna på radion och istället koncentrerar mig på det väsentliga; det som händer runt omkring mig. Det känns helt säkert och väldigt bra.

Vill man vara extra säker kan man kombinera lurarna med appar som sänker volymen beroende på situationen, till exempel Earception.

De fungerar naturligtvis också som ett vanligt headset för mobiltelefoner, med bonusen att du kan prata i telefon samtidigt som du hör omvärlden alldeles utmärkt.

Svårt att höra i riktigt tung trafik

Jag har kört lurarna till min Galaxy S2-telefon och Jeroen har också testat dem till sin Iphone utan problem. Jag hör alldeles utmärkt nästan hela min cykelväg, även längs Götgatan i rusning. Däremot hade jag svårt att höra när jag cyklade längs Stadsgårdsleden. Där är oljudet mycket högre, det är fler bilar och trafikljudet studsar mot bergväggen.

Dålig akustisk miljö.

Jeroen upplevde samma problem på delar av sin cykelväg. I Stockholms innerstad är det däremot inga som helst problem att höra.

Slutsats

Det här är ett par grymma lurar för dig som vill kunna lyssna på radio när du cyklar och ändå höra allt som händer omkring dig. Ljudkvaliten är utan anmärkning för tal, men sämre för musik. De är vattensäkra och sitter bra. Nackdelen är att de inte är trådlösa och att ljudstyrkan kan vara för svag om du cyklar bredvid riktigt tung trafik. Menar tillverkaren allvar med att försöka nå cyklister som grupp så fixas det förmodligen trådlöshet enkelt till nästa version av lurarna.

Priset ligger mellan 800 och 900 kronor.

Specifikationer enligt tillverkaren:

Speaker Type:  Dual Suspension Bone Conduction
Sensitivity:  100 ± 3dB
Microphone:  -41dB ± 3dB
Frequency Response:  20Hz – 20KHz
Battery:  Rechargeable Lithium Ion
Playback Time:  Up to 12 Hours at low volume*
Charge Time:  3 Hours (with USB charger)
Cable Length:  130cm / 51.2 inches
Weight:  45g/1.6 ounces
Color:  Black with orange pads

Så här fungerar käkbensljudet: