/ Trafikskola

Rätt och fel för cykel 3

Det var en månad sen, men nu följer jag upp mina inlägg med svar från kommunen om cykelregler (läs post 1 och 2). Det här är en mer specifik situation än de tidigare två, en busshållplats vid Kungsträdgården:

Jaha, vars ska man ta vägen nu?

Bussarna stannar, det finns ingen cykelbana. Här blir bilisterna redigt sura när man lägger sig mitt i vänsterfältet, men jag avskyr att försiktigt smyga mig upp längs bussidan eftersom omkörande bilar – och ofta bussar –  sällan bryr sig om att hålla ordentligt avstånd. Jag brukar helt enkelt låtsas att jag är en bil och ta upp motsvarande yta. Det är som sagt sådär populärt. Jag frågade kommunen om de tyckte att man skulle vänta på bussen, eller köra om och ta plats som en bil.  Deras svar var faktiskt glasklart:

Om det inte finns plats för både cykel och buss i bredd i det högra körfältet är det bäst och säkrast att ”ta plats” som du uttrycker det.

Och det finns inte  plats för både buss och cykel i bredd, så jag fortsätter köra mitt i vägen. Nu med kommunalt stöd.

Christian Gillinger

Christian Gillinger

Christian har cyklat till och från jobbet sedan 2004. Tidigare på en allt risigare Skeppshult Populär, numera med barnen på en Nihola Family

Läs mer