I oktober förra året skrev vi om att Trafikverket är i full gång med att bygga bort möjligheterna att cykla på landsvägar, när de byggs om till 2+1 vägar. Alltså landsvägar där det tidigare fanns vägren att cykla på, som görs trefiliga, med två filer i ena riktningen och en fil i andra. Syftet är att det tydligen blir säkrare, lite samma princip fast motsatt som man använder när man bygger cykelvägar alltså. Det kan förmodligen behövas, när polischeferna tycker att ”vi” kör aggressivare än för tio år sedan.

Så här kan det se ut:

 Av LA2 (Eget arbete) [[CC-BY-SA-3.0](http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Det blir helt enkelt för trångt för cyklar att få plats, trots att det är helt lagligt att cykla där.

Så här sa Trafikverket till SVT:

– Vi är inte på något sätt emot att bygga cykelvägar, det är bara det att vi kan inte bygga överallt på en gång.

Så lite grand är det beroende av vilka som ropar först och högst?

– Ja, delvis naturligtvis, men även att man kan påvisa att här finns det faktiskt ett reellt behov.

Cykel-Sverige har ju inte varit världsbäst på att just ropa vare sig först eller högst, även om Cykelfrämjandet just nu håller på och formerar sig för att bli bättre på just det.

Återstår att påvisa reella behov alltså. Vilket innebär att man måste kunna beräkna trafikmängd och göra prognoser. Men frågan är om man ska ha några förhoppningar där heller. SVT.se rapporterar nu att Trafikverkets mattekunskaper verkar vara lika bra som en genomsnittlig vaneskolkande högstadielevs:

Men en extra kontroll förra året visade stora och systematiska felkalkyleringar. När man kontrollerade ett 40-tal platser runt Stockholm, Roslagen och Mälardalen fanns på vissa håll felaktigheter på 50 till 100 procent.

Det verkar heller aldrig diffa neråt, det verkar bara handla om att man överskattar antalet bilister.

På E4 vid Rotebro har man till exempel överskattat trafiken med 9.000 bilar per dygn. På E18 vid Kungsängen har man överskattat trafiken med 22.000 bilar per dygn.

Och det handlar om mycket pengar som går åt. Ni vet ju att vi i Stockholm satsar EN MILJARDERS! (utslaget över nästan ett decennium…) på cykling? När regeringen klubbade pengar till nya vägbyggen på** 522 miljarder**, så byggde det på Trafikverkets heltokiga beräkningar.

Vid Skurusundet, där man enligt beslut skall bygga en helt ny bro, har man räknat med 15 procent för mycket trafik. På Norrtäljevägen vid Brottby, där många vill se en motorväg hela vägen, har trafiken överskattats med 98 procent.

Man kan säga att Trafikverket gillar bilar och gör allt för att ”påvisa ett reelt behov”. Även om det bara är luftslott.