Förkyld åker jag just nu kommunalt till jobbet, så i brist på aktuella intryck från eget cyklande så funderar jag lite över hur bilreparatörsfirman Autoexperten ser på vardagshändelser som dagishämtning. Under rubriken ”Autoexperten skildrar vardagsrallyt” har de gjort den här reklamfilmen:

Wrooom, alltså. Samtidigt skrivs det om att allt fler föräldrar kör för fort vid förskolor:

– Skillnaden mellan 30 och 50 km/h är väldigt stor, både gällande vilka skador man får om man blir påkörd och hur snabbt föraren hinner reagera om ett barn kommer utspringande i gatan bakom skolbussen, säger Jan Sandberg.

Piteåtidningen skriver:

Det är i samband med lämning och hämtning som trafiken ökar kraftigt runt skolorna. Rektorerna tycker också att stressade föräldrar genomgående kör för fort.

Som det sägs i filmen ”I vardagsrallyt finns det inte utrymme för några plötsligt överraskningar”. Som barn på vägen till exempel.

I DN uttalar sig Samuel Sköldö, polisinspektör på trafikenheten i Stockholms län under rubriken ”Sluta skjutsa barnen till skolan”:

– Rädslan för trafiken blir en missriktad ambition. Man vill skydda dem från trafiken genom att skjutsa dem, men utsätter egentligen barnen för mer fara då, säger Samuel Sköldö.

Och jag är inte den som är den, utan följer rådet. Så här såg det ut i morse:

[!["Kolla pappa jag kör om!"](/content/images/2013/09/siri-på-cykel.jpg)](/content/images/2013/09/siri-på-cykel.jpg)”Kolla pappa jag kör om!”
 

Trevlig helg allihop!