Polisen fäster broschyr på folks cyklar. Eller?

En medcyklist hittade en folder från polisen på sin cykel efter ett ärende.

![](https://www.cyklistblogge

Först blir vi lite förvånade. Den här omsorgen är lite unik för cyklister – jag har kört bil sedan nittiotalet och hittills aldrig varit med om att få broschyr från polisen fäst på vindrutan med ”Kör bil rätt”. Sedan börjar vi undra. Är det här verkligen från polisen? Broschyren innehåller nämligen fel.

Det  första vi skulle vilja invända mot kommer redan på första sidan:

![](https://www.cyklistbloggeDet här stämmer ju som ni vet inte. Det finns massor av tillfällen som väjningsplikten inte gäller – till exempel när man cyklar i blandtrafik, då gäller samma regler som för övriga trafikanter. Eller om man ska köra rakt i en korsning och kommer i cykelfält – då har högersvängande trafik väjningsplikt. Eller när man kommer på en cykelöverfart, då har den korsande trafiken väjningsplikt (läs: Den ultimata guiden till väjningsplikt).

Det är också ett jättemärkligt råd att ge i en skrift som säger sig vilja lära ut rätt beteende, det är ju lite ”du behöver inte lära dig reglerna”. För att vara säker. Vilket för oss in på nästa sida:

![](https://www.cyklistblogge

Det här är ju helt uppåt väggarna. Hela poängen med cykelöverfart är att korsande trafik har väjningsplikt. Från Trafikförordningen:

3kap, 21§:

Väjningsplikten enligt första och andra styckena gäller inte cyklande och förare av moped klass II som ska korsa en körbana eller cykelbana på en cykelöverfart.

och:

61§:

Vid en cykelöverfart har en förare väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten. Förordning (2014:1035).

I övrigt är broschyren en rätt tafflig blandning av copypastad text, random bötesbelopp och en sida om att man ska märka sin cykel med sitt personnummer av någon anledning. Och smörja den. En del felstavningar också, ”iaktagit” till exempel.

Vi har otroligt svårt att tro att det här verkligen kommer från polisen. Så hittar du den på din cykel, släng den.

Uppdatering: Uppföljning finns här:

Stockholms kommun delar tydligen ut broschyr till cyklister