Danvikstull är huvudvägen för Nackaborna när de ska in till stan, men också en viktig cykelväg för hela de östra förorterna och Hammarby Sjöstad.

Sträckan har visserligen en hyggligt bred cykelbana, men gångvägen som ligger precis bredvid är på smalaste stället så smal att man faktiskt inte riktigt får plats som fotgängare så man kliver ändå in i cykelbanan (vid bropelaren ungefär på bilden nedan).

Och på vintern är ju frågan teoretisk, när mittlinjen är översnöad är allt både gång- och cykelväg. Dessutom går hela banan i slalom och man ser inte särskilt bra eftersom både berg och bropelare ligger i vägen. En klassisk ”vi målade där det fanns plats”-väg alltså.

Danviksklippan skyltad

Det har kommunen lagom till valåret insett och nu har första beslutet tagits för att göra något åt det. Tyvärr inte hela sträckan, eftersom det anses för dyrt. Att flytta bropelarna kom inte på tal, därför ska de såga bort delar av berget. Men det är så dyrt att de bara kommer kosta på en sträcka på mellan 30 och 40 meter. Ytterligare ett alternativ vore att ta av bilvägbanan, men hey, det går ju inte.

I stället hoppas man helt luddigt på att tekniken att såga i berg blir kostar mindre i framtiden och att då kunna göra det möjligt att såga hela vägen. Under tiden får vi cyklister nöja oss med

att bredden på gång- och cykelbanan fortfarande kommer att bli undermålig i förhållande till gång- och cykelflödena. En önskad bredd skulle vara närmare 6 meter vilket finns längre bort vid Danviksbron.

Läs mer på sidan 34 här.