Via tidningen Södermalmsnytt nås jag av nyheten att kommunen utformat ett eget cykelparkerings… koncept får man väl nästan kalla det. Den kallas ”Stockholmshagen” och ska ställas ut under 2014.

Stockholmshagen

Vi tycker den är rätt snygg, det är bra att det tydligt markeras ”cykel”, det man kan invända utifrån skissen är att det bara verkar finnas fyra stativ i stället. ”Stockholmshagen” ska ha plats för tio cyklar och det är som vi alla vet viktigt att kunna låsa fast cykeln ordentligt i ramen. Med fyra stativ kommer det bara fungera för åtta cyklar. Men bilden är ju bara en skiss, förmodligen har de som utformat stället tänk på det. Det finns ett femte stativ gömt bakom skärmen.

Det nya, för Stockholm, är att de placeras på platser som inte går att använda till så mycket annat, i vägkorsningar och före övergångsställen. På så sätt behöver man inte ta några parkeringsplatser från bilister, och det kan ju kännas skönt.

I dagens DN beskriver trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) det som en sprillans ny idé:

– Det här är en väldig fiffig lösning som trafikkontoret kommit på. Om vi med de här hagarna kan ordna 400 cykelparkeringar utan att ta bort några bilparkeringar så är det en bra lösning för alla, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M).

och samtidigt som vi håller med om att det är uppenbarligen är en bra lösning för alla, så vill vi stillsamt påminna om att idén används i New York, något vi skrev om för två år sedan. Så här såg det ut där:

En av de riktigt bra effekterna av att placera cykelställ så här, är att man ökar säkerheten kring korsningar, eftersom man samtidigt gör det omöjligt att fulparkera på platser där sikten är viktig:

By installing eight bike racks, DOT created a ”daylighting” effect, improving visibility at the intersection. The bike parking is much less intrusive than parked cars and helps everyone at the intersection see everyone else.

Nackdelen med ”Stockholmshagen” skulle dock kunna vara att kantskärmarna minskar den effekten.

De är dock inte utplacerade än, det kanske är något de funderar på, så så här långt gillar vi ”Stockholmshagen” skarpt.