Nu pratar media cykelstölder

Slot / LockDet börjar bli varmare och allt fler tar fram cykeln. Bra där! I och med att fler cyklar så stjäls tyvärr också fler hojar, något som media gärna tar upp. SvD har ett nytt grepp med en GPS-försedd cykel som bete och DN kör mer på den dystra statistiken. Bonus: Vi vet hur du kan ha kvar din cykel.

”Värsta färstingplågan på flera år”. Känner ni igen budskapet? Det brukar komma framåt sommaren på löpsedlar i din närhet. Och lika självklart ser vi artiklarna om att det stjäls fler cyklar än någonsin.

I och med att fler cyklar så stjäls tyvärr också fler hojar, något som media gärna tar upp. SvD har ett nytt grepp med en GPS-försedd cykel som bete.
Vi gillar verkligen SvD:s nya grepp med att förse en lagom stöldbegärlig, dåligt fastlåst cykel med en GPS-sändare. Det är ett nytt grepp på cykeljournalistik och det ska bli mycket spännande att följa vidare uppföljning av artikeln. Kommer tidningen att skicka ut fotograf som får följa cykeln på sin vidare färd? Kommer de att konfrontera cykeltjuven med live-kamera? Får vi se en prick röra sig på en karta i realtid? Det här kan bli hur spännande som helst!

[![Slot / Lock](http://farm3.staticflickr.com/2589/3860612317_2b6401d0c7_n.jpg)](http://www.flickr.com/photos/moosterbroek/3860612317/ "Slot / Lock by mooste, on Flickr")Slot / Lock av mooste, på Flickr
DN kör mer på den [dystra statistiken](http://www.dn.se/nyheter/sverige/cykelstolderna-okar-kraftigt). Det är en TT-artikel som tidningen tagit in som pekar på att antalet anmälda cykelstölder gått upp 27 procent jämfört med samma period förra året enligt siffror från Brottsförebyggande Rådet, Brå. Dock har trenden de senaste 10 åren varit en sänkning av stölderna med 17 procent. Ska du köpa begagnad cykeln ska du be säljaren om kvitto och kolla ramnumret med polisen, är TT:s tips för hur du ska vara säker på att den cykeln du ska köpa inte är stulen.

Även några av försäkringsbolagen, till exempel IF ger tips om hur du skyddar din cykel och vi skrev förut om hur Ekot rapporterade om att en tredjedel av potentiella cyklister struntar i cykeln på grund av stöldrisken.

Det är bra att media tar upp problematiken med cykelstölder, men som med katastrofrubriker om fästinginvasioner så blir man lätt lite trött på skrämselpropaganda om cykelstölder.

Cyklistbloggen menar att det inte riktigt är raketforskning att låsa fast en cykel så den blir svårsnodd. Christian skrev för någon vecka sedan över hur du ska göra för att få ha cykeln kvar.

Läs hela Christians post så får du ha kvar din cykel.