Det pågår rejält med byggarbete in Stockholm just nu och det största, Slussenbygget, kommer pågå i massor av år framöver. Det leder såklart till omledningar av trafiken, inga konstigheter.

(Och nu ber vi om ursäkt till er som inte bor i Stockholm. Det här kan bli lite rörigt.)

Problemet är väl kanske kunskapen om vad de trafikskyltar man använder, betyder. När man till exempel just nu cyklar på det prioriterade pendlingsstråket Götgatan så har de satt upp inte mindre än två tydliga ”påbjuden cykeltrafik”-skyltar för att visa cykelbanans sträckning (gröna pilar på bilden nedan). Toppen.

Problemet är att de samtidigt skyltade om för ”påbjuden högersväng”:

GA----tgatan-1

Påbjuden högersväng betyder att all fordonstrafik måste svänga höger. Även cyklister alltså.

Vägmärket regleras i Vägmärkesförordningen och heter ”D1, Påbjuden färdriktning”: ”Märket anger att fordon endast får föras i pilens eller, där två pilar finns, i endera pilens riktning.”

Laglydiga cyklister som följer trafikreglerna och alltså svänger höger, kommer dock bara några få meter. Runt hörnet möts de av den här:

GA----tgatan-2

Japp, cykeltrafik förbjuden. Så ska man följa trafikreglerna, och det är väl de flesta överens om att även cyklister ska göra, så är pendlingsstråket över den här delen av Götgatan just nu i praktiken avstängt.

Då får man istället cykla Repslagargatan-Medborgarplatsen. Men då kommer man hit (på den lite hemliga vägen över Medborgarplatsen):

MedborgarplatsenKlicka för större bild

Japp. För motortrafiken är Götgatan här nu enkelriktad. Endast vänstertrafik är tillåten – eller möjlig, gatan är uppgrävd. Nu blir det knepigt för cyklister. Vår väg påverkas nämligen inte av omledningen. Vi vill ju alltså svänga ut på den helt öppna cykelbanan som går åt höger. Men det får vi alltså inte.

Återstår då att följa cykelbanan åt vänster.

Problemet är att den är Stockholms smalaste och går i bara en riktning – den åt höger. Jag har inte sett om den formellt är enkelriktad (juridiskt är cykelbanor annars alltid dubbelriktade), men det är direkt olämpligt att cykla i fel riktning här. Dessutom går det just nu inte att komma av cykelbanan för att fortsätta upp på Götgatan så bara ett tiotal meter till vänster i bild så kommer det defacto bli enkelriktat för cyklister.

Man måste allså som cyklist följa motorfordonstrafiken ute på vägen till vänster. Och då hamnar man… här:

GA----tgatan-2-1024x665

Så lång historia kort, just nu är pendlingsstråket Götgatan södergående vid Medborgarplatsen i praktikten avstängt. Åtminstone om man ska följa trafikreglerna. Och det ska ju cyklister också göra, eller hur?

Vidare ser det sedan 8:e april ut så här vid Kungsträdgårdsgatan södergående:

Kungstr--dg--rdsgatan

Japp, det är alltså förbjudet för fordonstrafik, även cyklister, att fortsätta rakt fram till Strömbron. Jag vet inte hur många som faktiskt uppmärksammat det – så här såg det ut innan:

Screen Shot 05-28-16 at 01.00 PM

Så just nu är det rätt knepigt att cykla söderut i Stockholms city…

Jag tror såklart inte det är tänkt så här – och skyltningen på bilden ovan ska enligt kommunen kompletteras med en ”gäller ej cykel” – utan man har helt enkelt glömt att cykeln också är ett fordon, som därför omfattas av samma regler som övrig fordonstrafik.

Och jag minns Dagens Nyheters klagan om att Stockholm saknar ”cykelkultur”. Joråsatt.

Läs också: Skyltar gäller bara bilar. Eller hur var det nu?

Slussenprojektet har annars faktiskt ansträngt sig att försöka hitta bra cykellösningar. Så blev till exempel Skeppsbron plötsligt bitvis regionens bredaste cykelfält (så bred faktiskt att de också regelbundet används av biltrafik).

Skeppsbrons nya cykelfält

Så det är väl en läroprocess kan jag tänka. Små bäckar och allt det.