När lagar ska ändras så...

Senaste veckorna har NTF seglat upp som cyklisternas försvarare nummer ett. Nu ska olyckorna minskas, nu ska cyklisternas hälsa värnas.

Men först en vända till lokalpolitiken i Stockholm. Vi skrev ju för några dagar sedan om att Stockholm ska börja pröva att hänga skyltarna i luften istället för att placera dem på stolpar mitt i cykelbanan.

2014-10-13-Kanalv--gen-Stolpe
Obligatorisk stolpbild

I torsdags skrev DN och intervjuade Trafikborgarrådet Daniel Helldén:

– Ett stort bekymmer är Trafikverkets regler som säger att vägskyltar måste vara på ett visst avstånd från körbanan. Men vi kan ju inte ha stolpar på cykelbanorna, så vi måste hitta på smarta sätt att bygga cykelbanor utan att bryta mot reglerna, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (Mp).

Men herreje, så har jag aldrig tänkt på det tidigare. Jag har ju såklart vetat att det finns regler för hur stolpar ska placeras i förhållande till trafiken – både för motortrafik och för cyklister, men jag har liksom bara utgått från att om de följs så blir det säkert för alla trafikanter.

Men icke. Det finns regler och det finns…. rekommendationer. Gissa vilken trafik som får regler och vilken som får nöja sig med rekommendationer?

Jepp. Ställer man stolpar i cykelbanan händer ingenting. Ställer man däremot stolpar fel i förhållande till biltrafik, så…

– Man kan ju tycka att regler enbart utformade utifrån biltrafik är dåliga. Men det är också så att skyltar som sätts upp regelvidrigt kan anses som ogiltiga och det skapar en knepig situation, säger Daniel Helldén.

Gäller de inte alls.

Joråsåatt.

Vi konstaterar några saker: Att cyklister är en hårt olycksdrabbad trafikanttyp och att dåligt utformade och underhållna cykelbanor har stor skuld till det. Vi konstaterar att utformandet av cykelbanor bara styrs av rekommendationer och att de sällan följs. Det finns alltså utrymme för att skärpa upp lagar och regler för att göra det säkrare för cyklister.

Och precis det vill NTF, eller Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande som föreningen heter, göra. De är oroliga för cyklisterna. Om det ska nästa inlägg handla. Kommer i morgon bitti.