Flera gånger varje år så kommer det riktade kampanjer mot cyklister. Syftet är att vi ska sköta oss, bära hjälm och reflexväst och hålla hastigheten. Det vanliga. Egentligen förhållandevis okontroversiellt, det är bra att cyklister sköter sig och är hänsynsfulla trafikanter.

Men när kommer motsvarande riktad mot motortrafikanterna? För två år sedan lovade ”cykelborgarrådet” Per Ankersjö att kommunen skulle satsa pengar på en kampanj riktad mot lastbilschaufförer. Det var med anledning av att Jeanette Trygg blivit ihjälkörd vid Slussen.

Den blev inte av.

Jag har inte sett någon någonsin riktad mot bilister – trots att många av dem, jag själv inkluderad, tog körkortet i en tid då det inte rörde sig över 150,000 cyklister i stan, då det inte fanns cykelfält (som man inte får vare sig stanna eller parkera i) eller cykelboxar och då bilar i princip var allenarådande. Det var också en tid då trottoarer var till för gående och det inte fanns några ”g/c-banor”. Hur många av dagens fotgängare vet ens vad en ”g/c-bana” är? Det har hänt saker, frågan är om alla trafikanter nås av det budskapet.

Vi cyklister nås av information om hur vi ska bete oss hela tiden. Även när vi som i dagens Metro ska tackas:

ScreenShot028

Det är jättesnällt Stockholms Stad – men det är dags att ni slutar bara vända er till en av trafikens trafikanter. Det är dags att ni vänder er till alla. För samarbete kräver mer än en part.

Sätt igång.