Det är inte lätt att ploga cykelfält – hur rent man än får på vägen så kommer bilar och bussar ändå dra med sig snö och slask som sakta trycks ut från vägbanan till rännstenen i kanterna. Och där ligger cykelfältet.

Skeppsbron i Stockholm är en sträcka som nästan omedelbart blir ofarbar när det snöar. De delar som är cykelbana fungerar, men resten är ett snöglopp från snöstart till vårtö. Det har inte varit någon skillnad i år, löften om snöplogning till trots. Det går utmärkt att cykla så länge det är cykelbana, men sen kommer man till Strömsbron och där försvinner vägen. Om man är cyklist. Så här såg det ut i morse:

strömsbron

Det där vita till höger är cykelfältet, man anar den heldragna markeringen i kanten. I morse valde jag att cykla bland bilarna (men som ni ser var det minst en cyklist som trotsade lagen och körde på trottoaren istället). Det var kö så farten var låg och det var rätt enkelt att ta plats i rätt fil.

Men det är 50 på sträckan och oftast är farten hög. Och toleransen för konkurrens från långsammare cyklister är låg.  Och jag tycker inte det ska ligga på mig att som enskild individ behöva varje morgon hantera arga bilister som tutar på cyklister som ska hålla sig ur vägen. Det räcker med att en cykelhatande morgontrött bilist som inte fått sitt kaffe och som är sen bestämmer sig för att ”cyklistjäveln ska inte komma här och tro att han är något” för att det ska bli farligt för mig.

Jag fattar att det är meckigt att behöva ploga om och om igen. Jag fattar att snön måste ligga någonstans. Det är okej. Men det betyder inte att det är okej att bara låta det vara.

Här är mitt förslag, Stockholms Stad, på hur ni kan lösa det:

När det är snöväglag skylta om till 30 km/h och sätt upp den här skylten:

2013-01-16 16.24.27

Gör för all del samma sak längs hela Skeppsbrons södra riktning. Då kan vi cyklister med stöd av trafikdirigering cykla säkert, ni slipper vårt gnäll och på köpet blir trafiktempot lite lugnare. Och det kostar i princip inte en krona.

Eller så börjar ni faktiskt ploga rent ordentligt. Fler gånger per dygn när det är mycket snö.

EDIT: Så här såg det ut i andra riktningen på väg hem, det vita gömmer cykelfältet:

strombron sodergaende 187 jan