När inte ens polisen kan lagen

Vi skrev häromdagen om Sydsvenskan som var ute och spanade på lagbrytande cyklister. De skrev:

Under tio minuter räknar Sydsvenskan cyklister som följer trafikreglerna. De som stannar på rätt sätt är lätträknade. – Man måste ha minst en fot på gatan, säger Fredrik Svensson. Det räcker inte med att stå och balansera.

Nu var det bara en liten detalj, polischefen som intervjuades hade fel. Det räcker att stå och balansera. Man måste inte ha en fot i gatan. Nu rättar Sydsvenskan i en ny artikel:

– Jag hade fel när jag sa att man måste sätta ner en fot i marken. Men jag anser att det är lämpligt att man sätter ner foten och därigenom tydligt markerar att man stannat och det kan även ur en trafiksäkerhetsaspekt vara olämpligt att stå och balansera, men något lagkrav på att sätta ner foten finns alltså inte, säger Fredrik Svensson, chef för trafikpolisen i Malmö.

Eller ”jag hade fel, men tycker ändå att jag typ hade rätt”.  Och vi konstaterar att under tio minuter räknade alltså Sydsvenskan en massa cyklister som förmodligen följde lagen.

Alla kan såklart ha fel, men det ser ju lite märkligt ut när en chef för polisens trafiksektion har det om just trafikregler. Och att tidning därmed kan påstå att cyklisterna som följde lagen var ”lätträknade”.

Och frågan är hur cyklister ska kunna hålla reda på trafikreglerna när inte ens poliserna gör det.