Viljan att förstå trafikbrott är stor. Ibland.

Viljan att förstå trafikbrott är stor. Ibland.

Det här är ett bitter-inlägg. Jag är medveten om det. Det här inlägget är inte konstruktivt, det är bara rent gnällbittert. Men ibland måste man få vara lite bitter.

Alla cyklister vet att om en cyklist bryter mot trafikreglerna så är det för att alla cyklister är rödljuskörande cykelmemilsmarodörer som borde förbjudas vistas i trafik så att ”Livrädda pensionärer och småbarnsföräldrar” slipper ” kasta sig åt alla håll”.

Många minns säkert när TV4 förklarade att det pågick ett ”cykelkrig”, när en tvåårig flicka blivit påkörd av en cykel i en cykelbana i Stockholm.

Tvååriga Daisy rammades av en cyklist och bröt benet. Hur ska vi lösa cykelkriget mellan cyklister och fotgängare? http://t.co/pl1zBwbSJK

— Nyhetsmorgon (@Nyhetsmorgon) June 20, 2013

Få däremot minns den stora uppmärksamhet som följde  när en fyraårig flicka blev påkörd på ett övergångsställe i Södertälje någon månad senare. Eftersom det bara blev en notis med budskapet ”barn är barn, sånt händer”. Eftersom det var en bilist som körde. Förståelsen för att sånt händer är stor.

Nu över till den aktuella bitterheten.

Det här är Skeppsbron i Stockholm. Det krävdes fyra  personer i knallgula reflexvästar och frickin vimplar som fysiskt ställde sig mitt i vägen för att efter en knapp månad av välskyltad ”motortrafik förbjuden” få biltrafiken att ge fan i att  köra där.

nattFlaggvakter

Innan flaggvakterna kom såg det ut så här:

Men såklart var det inte bilisternas fel, utan skyltarnas, att det tog en månad att få bort pendeltrafiken:

Man tänker ju att det faktum att man som bilist tvingas köra med halva bilen och sedan hela bilen i ett cykelfält borde väckt några funderingar, men icke.

Precis som när bilist kör på fyraåring på övergångsställe så är viljan att förstå den här typen av trafikbrott stor. Hade det varit cyklister hade det varit ”cykelkrig” all over.

Sorry för den här ranten, men jag passerar där varenda dag och i ett par veckor har det varit trafikkaos, där enda anledningen är att folk skiter i skyltarna.

Och för att förekomma standardfortsättningen på den här diskussionen: Nej, det här betyder inte att vi tycker det är okej att cyklister bryter mot lagen.

Så. Nu har jag rantat klart. Det känns skönt. Nu hoppas vi på en solig vecka!

LÄS OCKSÅ: Det är skillnad på ”fort” och ”fort”.