Det här är ju varje cyklists mardröm, något som egentligen inte går att skydda sig emot - att någon spänner linor över cykelvägen.

Just nu varnar polisen i Karlstad för det här. Vi läser i NWT.se att det är någon som tycker att det är en bra idé att spänna ståltråd över cykelvägar:

Vid halv sju på lördagsmorgonen upptäckte en parkeringsvakt att någon spänt upp tunn ståltråd i parkeringshuset Duvslaget.
– Det ska vara flera trådar på olika platser, både inne och ute, säger Stefan Wickberg på polisen.

GP.se:

"Mycket tunna ståltrådar uppsatta över gång och cykelväg. För att  fästa tråden har man använt sig av parkbänkar och träd. Flera av  trådarna är uppsatta i brösthöjd", skriver Värmlandspolisen på hemsidan.

Första varningen kom i september, i onsdags den här veckan hittades nya linor.

Det här är inget nytt, vi skrev om det för första gången 2012 och när vi tittade 2015 så hittade vi rätt många fall beskrivna.

Det är helt enkelt något i samhället som plockar fram det här beteendet hos folk. Som tänker att det är en bra idé att misshandla cyklister med vajer. Det får förvånansvärt lite uppmärksamhet, det brukar på sin höjt bli en notis. Som i DN 2014, när en kvinna höll på att få halsen avskuren:

När kvinnan kom cyklande längs en gata i Höör i går vid lunchtid  stoppades hon plötsligt av en fiskelina som var uppspänd över gatan.

Ja, det var allt. Förutom att hon riskerade att få halsen avskuren.

HD.se:

Den gången hade Sven Svensson, 71, oturen att cykla in i linan som  träffade honom över halsen med blodvite och förstörda kläder som  påföljd. (2009)

Samma där.

Men rapporteringen har blivit lite bättre. 2017 hände det till exempel i Västerås:

Det var igår kväll när Emma Malmström cyklade hem från jobbet som någon hade spänt en ståltråd över cykelbanan på Tunbytorp i  Västerås. Hon fick ståltråden i ansiktet och kastades av cykeln.

I maj i år i Linköping:

– En 55-årig man cyklade på mountainbike-banan vid Tinnerö och körde in i  en stålvajer som någon eller några hade spänt upp över banan, säger  Monica Bergström, polisens presstalesperson.
– För barn och ungdomar blir det i halshöjd. En duktig vuxen cyklist  håller mellan 25 och 30 kilometer i timmen i den här nedförsbacken och  kör man in i en ståltråd så kan de så klart gå väldigt illa. Men för ett  barn eller en ungdom skulle det bli ännu värre. (Linköping news)

Kanske skulle det vara en bra idé att sluta behandla det här som isolerade företeelser? Det sker regelbundet och det sker över hela landet. Varför? Hur får man stopp på det? Vad skapar ett klimat där folks spärrar från att skada medmänniskor inte fungerar?

Den sajt som vi nog tycker bäst fångar vad det här egentligen handlar om är viralsajten Newsner:

För det är ju precis det det handlar om. Får man en vajer, ett rep eller en fiskelina över halsen eller kroppen när man kommer med lite fart så riskerar man att dö. Eller att skadas riktigt allvarligt.

”Polisen vill varna allmänheten och att vara observanta på denna händelse”, skriver man på sin hemsida."

Och inte bara i Karlstad, tillägger vi.