Mer ljus i vintermörkret!

![](https://www.cyklistblogge

Dagens gästbloggare Henrik Ahlén har testat några nya lampor som dels ska vara extra svåra att stjäla, dels rita upp egna små cykelbanor av ljus. Låter det säkert, bra och lite flummigt? Här är hela hans recension.

Jag har aldrig förstått att så många cyklister vågar köra omkring utan lyse, eller med pyttesmå lampor som inte syns.

Efter mycket letande har jag nu hittat lysen som jag är riktigt nöjd med.

Framljus: Gotham Defender
www.bikegotham.com
Detta är det bästa framljuset jag nånsin sett, oerhört snyggt och med en oöverträffad kassaskåpskänsla. Ljuset är brett och kraftigt och de har löst det mest irriterande jag vet: alla andra cykel-lampor är gjorda för att vara lätt avtagbara så att man kan ta dom med sig och därmed hindra att dom stjäls. Men det är ju omständligt att behöva komma ihåg att ta med sig lysena och ha dom i fickan hela tiden.
Defender-lampan sitter fast med en specialskruv som man måste ha de medföljande verktyget för att lossa. Och batterifacket har en dold låsskruv som man måste ha en liten instrumentmejsel för att öppna, den medföljer också. Oerhört smart tycker jag, ett fynd för $59. Jag hittade Gotham genom Kickstarter och gillar deras attityd, läs gärna deras roliga blog: http://blog.bikegotham.com

[![](/content/images/2012/11/Gotham-Defender2.jpg "Gotham Defender2")](/content/images/2012/11/Gotham-Defender2.jpg)Gotham Defender. Klicka för större bild.
 

Bakljus: Bike Laser Tail Light
www.thefancy.com
Kraftiga LED-lampor som lyser även åt sidorna, vilket är viktigt. Men den riktigt coola funktionen är de två laser-strålarna som ritar upp en egen cykelbana av ljus. Det syns på långt håll och skapar respekt från bilisterna! Larvigt billiga dessutom, $20.

[![](/content/images/2012/11/Laser-tail-light_small.png "Laser tail light_small")](/content/images/2012/11/Laser-tail-light.png)Bike Laser Tail Light. Klicka för större bild.
/Henrik Ahlén, [www.alfabravo.com](http://www.alfabravo.com)