Malin Blom har vaknat och en bilist är häktad

Det här är nog ingen nyhet för vakna Cyklistbloggen-läsare, men vi har ju lite semestertider här så vi missade. För en månad sedan skrev vi om Malin Blom som kördes på av en smitande bilist på Stadsgårdsleden i Stockholm.

Polisen efterlyste tips om vem smitaren var, samtidigt som Malin låg i koma på sjukhuset. Nu läser vi att Malin vaknat ur koman och känner igen sin familj.

Jätteskönt tycker vi och hoppas att det kommer gå bra och att Malin blir helt återställd.

Samtidigt så har en förare alltså hittats och häktats. Expressen skriver:

Mannen är misstänkt för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafiken. Han sitter nu häktad i två veckor eftersom det finns misstankar om att han kan försvåra utredningen om han försätts på fri fot.

Aftonbladet:

Mannen är hemmahörande i Nacka och han ska ha hittats med hjälp av signalement på den smitande bilen som vittnen sett köra på Malin när hon cyklade längs kajen vid Slussen i Stockholm.

Bakgrunden till olyckan är att cykelbanan vid Stadsgårdsleden var avspärrad för loppet Söder runt och cykeltrafiken hänvisades därför till bussfilen på leden. I höjd med Fotografiska Museet korsade Malin vägen och blev då påkörd av en bilist som kom i hög fart i bussfilen. Exakt hur olyckan gått till vet vi inte – om Malin bytte fil för att fortsätta i cykelbanan, om hon passerade det bevakade övergångsstället eller om det gick till på något annat sätt.

Men på temat ”Inget tillfälle är fel för att gnälla på cyklister” så valde Direktpress att ta in en insändare i sina utgåvor – här från Södermalmsnytt:

Screen Shot 07-24-15 at 04.47 PM

Man väljer själv vad man tycker är viktigast. Anonyma signaturen ”Endast fotgängare har företräde” tyckte viktigaste läxan här var att cyklister ska lära sig att bilister inte ”måste ge företräde”, vilket väl implicit här får betyda att läxan också är att ”då får man hacka i sig att bli påkörd i hög fart”.  Även om det, som här, gäller ett bevakat övergångsställe – alltså försett med trafikljus. Det kan alltså ha varit så att Malin cyklade över på grönt. Eller för all del ledde cykeln.

Ett vittne på platsen skrev på Polisens Facebooksida att:

Stod som arrangör/funktionär på Loppet Söder runt när det hände. Bilen har hög hastighet och struntade i rött, cykeln flög in i en husvägg i ett kraftigt don och det såg ut som en trasdocka.

Jag kan ju tänka på andra ämnen för en insändare efter den här olyckan: ”Kör inte för fort”, ”Kör inte mot rött”, ”Kör inte bil i bussfilen”, ”Kör inte på folk”, ”Smit inte från olycksplats”, ”Håll dig inte undan om du smitit”.

Men man är olika.

Läs mer i DN, Aftonbladet, Expressen.