Lövhalka - det kostar för mycket att göra något åt den såklart.

I fredags gick en av mina kollegor i backen, tack och lov i låg fart. Orsaken var blöta löv och det blev ytterligare en pinne i statistiken för cyklistvurpor på grund av halka. Krister Isaksson har precis skrivit på Kadens om det här och han skriver om hur Göteborg anser det för dyrt att hålla efter löven – så vi ska inte dra det igen. Men vi slås ändå av att argumenten låter ungefär som när man i Stockholm förr pratade om att det inte gick att snöröja cykelvägar. Då sa kommunen:

–Men vi har begränsat utrymme och någonstans måste man lägga snön för att få framkomlighet på vägarna och då kan det blockera cykelfälten.
–Vi kan inte städa bort en årstid. Snöar det tre decimeter en dag kanske man får ta till andra färdsätt, säger Ted Ell.

Såklart. Hur skulle det gå till?

Sopsaltat

Men där lärde vi ju oss att det faktiskt gick. Och det gick till och med bra – men det krävdes lite vilja först.

Det är ju samma med löven inser vi nu. ”Någonstans måste vi lägga dem”:

2016-10-28-16-39-45

Efter att fyra-fem lövblåsarpersoner i knallgula kläder rensat grusytorna mellan träden, så låg allt i prydliga högar på Strandvägen i Stockholm förra torsdagen. Som alltså är dubbelriktad cykelväg. Det hela låg kvar hela helgen (och kan ligga kvar fortfarande, vi har inte cyklat där den här veckan).

Så här ser platsen ut på på höstkvällarna. Ser du löven?

[![screen-shot-10-27-16-at-05-screen-shot-10-27-16-at-05-08-pmse/content/images/2016/11/Screen-Shot-10-27-16-at-05.08-PM.png)

Några hundra meter bort, såg det för någon vecka sedan ut så här:

2016-10-19-17-07-48

För var ska man annars lägga löven liksom, än mitt i cykelvägen? Kanske allra helst precis där cyklister kör ut i korsande trafik.

Vad kan gå fel med det liksom? Förutom att ett antal cyklister riskerar att skada sig.

Här är vad vi hoppas: att samma utveckling sker när det gäller lövhantering, som gjorts med snöhanteringen. Kanske kan man börja med att inte lägga löven i trafiken med flit. Vi är övertygade om att det går.

Med lite vilja.

Läs också: Löv förrädiska för cyklister (Expressen)