Radioprogrammet Epstein och Nordegren tar upp cykling idag, eftersom Louise Epstein är cykelintresserad. Med är Cykelfrämjandets Lars Strömgren och ”Sveriges enda cykelpolis”, Göteborgs egen Thomas Åsenlöf. Och han går som vanligt ut hårt och på frågan ”Varför ökar de allvarliga cykelolyckorna tror du? svarar han:

– Visst har cyklandet ökat med vi har också fått mer hänsynslösa cyklister. Många gånger skyller man på vägbanan, det är dålig… det är hål och allting, det är kantstenar. Men jag tror vi måste börja med att få cyklisterna… det är en liten klick som ställer till det för oss andra cyklister. Vi måste få dem att följa reglerna helt enkelt. Och det är just det jag håller på med i Göteborg.

Cykelfrämjandets Lars Strömgren höll inte med:

– När jag hör det här inslaget blir jag först lite ledsen och sedan blir jag ganska upprörd, för det sättet man pratar om cyklister som en grupp, som beter sig illa, som bryter mot alla regler och så vidare, det tycker jag dels stämmer inte alls överens med den bilden jag har av cyklister. Och sedan är det ju ett sätt att flytta fokus från det som verkligen är viktigt, att cyklandet har ökat och därför måste vi bygga ut infrastrukturen för cykel så att det är säkert och tryggt att cykla och istället försöker man då rikta fokus på några man påstår bryter mot regler.

Eller hur!

Thomas Åsenlöf verkar inte ha mycket till övers för den forskning som gjorts, men det ska sägas att han i Epstein och Nordengren faktiskt var tydligt med att han talar om en ”mycket liten klick”. Som alltså på egen hand orsakar alla dessa singelolyckor i den omfattning som man nu talar om.

Eller hur det nu var.

17 minuter är inslaget. Väl värt att lyssna på hela och missa inte NTF:s representant Katarina Bokström som faktiskt till skillnad från Thomas Åsenlöf följt forskningsläget. Hon hörs i sista tredjedelen av klippet.

Tipstack till Bob Lind