Efter att ha varit eftersatt i massor av år verkar det hända en hel del på cykelforskningsfronten. Hos Ekot läser jag om att VTI, Statens väg och transportforskningsinstitut, presenterat en ny rapport. De skriver bland annat:

En tredjedel av alla trafikanter på sjukhus är cyklister, och orsaken att cyklisterna hamnar på sjukhus är i tre av fyra fall singel-cykel-olyckor. Anna Niska har studerat dessa olyckor, och tillsammans med vägunderhåll och drift, är fasta föremål på cykelbanan en vanlig orsak till skador. Det kan till exempel handla om så kallade betongsuggor.

Anna Niska pekar också på vikten av att stärka cyklingens plats i trafiken:

Om vi vill främja cykeltrafiken så vill vi ju att cykeln ska vara konkurrenskraftig gentemot bilen. Och då är det cyklisternas framkomlighet som är viktigt att titta på, då är det viktigt för framkomligheten att man minskar antalet stopp och väntetider. Till exempel att trafikljusen slår över automatiskt för cykel, säger Anna Niska.

GP skriver om samma undersökning men väljer istället att fokusera på:

VTI-forskaren Anna Niska ska nu titta närmare på möjligheterna att utrusta cykelbanor med stötdämpande material och även undersöka hur effektiva dubbdäck är.

Vi har skrivit om Anna Niska tidigare på bloggen, hennes namn dyker ofta upp när det gäller forskning om cyklism.

2012-11-08 08.31.40Forskning visar att många cykelbilder i vägen gör den säkrare.

Som av en slump tar SvD idag upp ”cykelskulden” i en understreckare. Den utgår från Martin Emanuels nysläppta bok ”Trafikslag på undantag”, som förövrigt ligger här på mitt skrivbord och väntar på att bli läst.  Peter Schantz heter artikelförfattaren och han skriver om att cyklingen ökar just nu i Stockholm, men om varför cyklingen ökar säger han:

Om detta vet vi mycket lite, vilket speglar att cykeln som transportsätt även är styvmoderligt behandlad av forskningen. Men det finns ljusglimtar. Exempel på det är nyare studier som visar att de flesta av Stor-Stockholms cyklande arbetspendlare tillhör de få procent av Sveriges befolkning som når upp till de rekommenderade nivåerna av hälsofrämjande fysisk aktivitet, dock med en reservation: den typiske pendlingscyklisten i Stor-Stockholm låter cykeln stå från slutet av november till i början av mars.

Samtidigt har försäkringsbolaget If gjort en undersökning som kommit till den oerhört överraskande slutsatsen att lastbilar är farliga för cyklister. Kors i taket. Tack, nu vet vi. En intressant grej är:

Vid olyckor med tunga lastbilar dominerar högersväng där cyklist kommer i samma färdriktning. Lastbilföraren uppger ofta att de inte har sett cyklisten före olyckan. Det kan bero på ’döda vinkeln’ eller att det egna fordonet skymt sikten. Andra orsaker är att cyklisten kommit upp jämsides med hög fart på höger sida av lastbilen.

”Lastbilsföraren uppger ofta att de inte har sett cyklisten före olyckan”. Ja det får man ju hoppas. ”Jag såg cyklisten, men vafan, jag svängde ändå” känns ju sådär.

Man kan ju också tänka sig att det handlar om lastbilschaufförer som inte sovit på länge och är uttröttade, håller på med mobiltelefonen eller saknar adekvat utbildning? Eller är berusade för den delen. Kanske tas det upp i undersökningen, men den finns inte online.

Tidningen Vi Bilägare tyckte att det var lite för otydligt och väljer att ändra om Ifs text lite grann och skippar det där luddiga ”uppger ofta”:

Då det gäller olyckor med tunga lastbilar har det oftast handlat om att lastbilen har gjort en högersväng utan att ha kunnat se cyklisten som kommer till höger om lastbilen i samma färdriktning.

Osynliga ninjacyklister – what is a driver to do när lastbilen kör?

Jag tror faktiskt att det är så många ser på högersvängsolyckor: att det är helt rimligt att man missar en cyklist. De är ju så små. Och hade inte reflexväst. Säkert hade de inte hjälm heller.

Som kontrast kan man ställa en bilist som står parkerad på en motorväg. Går inte att missa. Man kör inte på en bilist, då jäklar, då är det mord. Men cyklister? pfft, osynliga.

Läs mer om vad vi skrivit om högersvängande lastbilar.

"Damn Lies and Statistics" Foto: animm/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)”Damn Lies and Statistics” Foto: animm/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Och så är det Metro som skriver om att unga cyklister använder mobilen när de cyklar. Men det är oklart om det handlar om att prata i telefon eller bara lyssna på musik. Men det ska forskas på vad det innebär för trafiksäkerheten. Jag gissar på att det inte är lika farligt som att stänga in sig bakom ljuddämpande plåt, men vad vet jag.

Slutligen har Trafikverket bestämt att lite av pengarna de får in från bilister som vill ha personliga registreringskyltar ska gå till cykelforskning. Det är såklart bra, men några projekt är lite märkliga kan jag känna. Rondeller till exempel verkar vara ett viktigt område med inte mindre än två olika projekt:

Genaste vägen genom en cirkulationsplats för oskyddade trafikanter, Tyrens AB, Göteborg
Cykeltrafik genom cirkulationsplatser, Ramböll Sverige AB, Malmö

Genaste vägen måste väl vara rakt över om det inte handlar om att svänga? I så fall måste genaste vägen vara genom eventuell rabatt eller väggren.

Sen har vi:

Alternativ körfältsindelning i glesbygdsmiljö – ur ett cyklistperspektiv, ÅF Infrastructure AB, Malmö

och vad jag tror är självpumpande cykeldäck:

Automatisk däcktrycksreglering för att undvika halkolyckor med cykel, IT-forskningsinstitutet Viktoria, Göteborg

Allt säkert centralt för cykling i Sverige.