I mitt förra, rätt irriterade, inlägg ondgjorde jag mig över Svenska Åkeriföretagen och Trygg Hansas klistermärkeslösning på att lastbilar inte ser cyklister i sin döda vinkel. Klistermärkesförslaget kändes förenklande, och som man inte riktigt tog problemet på allvar. Som jag misstänkte så är bättre lösningar på väg.

I mitt förra, rätt irriterade, inlägg ondgjorde jag mig över Svenska Åkeriföretagen och Trygg Hansas klistermärkeslösning på att lastbilar inte ser cyklister i sin döda vinkel. Klistermärkesförslaget kändes förenklande, och som man inte riktigt tog problemet på allvar. Som jag misstänkte så är bättre lösningar på väg.

I förra inlägget hade jag med en liten film från Volvo-stödda företaget Hipersafety. Det handlade också om ett dödavinkeln-klistermärke, men mer riktat mot bilister. High-tech-faktor:2

Jag frågade Volvo Trucks ifall jag fick publicera filmen och då svarade de med att skicka en ny film.
Och nu börjar det verkligen likna något. Enligt filmen har man monterat fem lasersensorer och tre ultraljudssenssorer som ”tittar” framför och till höger om lastbilen. Dessutom har man monterat kameror i varje död vinkel på fordonet och bilderna från dessa kombineras ihop på en skärm i förarhytten. High-tech-faktor: 8

Sensorernas täckning runt lastbilen. Bild Volvo Technology.

I mina ögon det är precis så här ny teknik ska användas: för att underlätta för människor, och i slutändan till och med rädda liv. Tyvärr kommer det antagligen att dröja innan dessa system kommer ut på marknaden. Fast kameralösningen borde vara hyfsat enkel att eftermontera på alla lastbilar, kan jag tycka.
Sedan handlar sista delen av filmen om trafikutbildning. Där finns också mycket att säga, men vi återkommer om det.

Här är filmen: