Kvinnor cyklar inte på vintern

”Och inte för att vara fördomsfull (eller jo, det är just vad jag är) – men majoriteten av dessa ambitiösa vintercyklister är inte småbarnsmammor med barnsits på pakethållaren utan lycramännen som satt på sig en reflexväst, bytt till cykeldäck med dubbar och som trampar på i samma aggressiva takt som resten av året – trots att det är halt och snöslasket skvätter.”

Kåseri. Dagens DN har en klassisk text om Memils som far fram som träningsmarodörer – med sedvanliga markören att man inte ska vara fördomsfull, ja, förutom när man har deadline på text som måste fyllas. Men den hade en ny twist: att kvinnor inte cyklar på vintern (”småbarnsmammor med barnsits på pakethållaren”). Utan det är bara ”ambitiösa” memils. Och därmed är det inte jämställt att ploga för cyklister.

Jag är lite frågande inför det här. Som småbarnspappa med barnsits på pakethållaren undrar jag om det stämmer – cyklar inte kvinnor på vintern? Är det bara träningstokiga män som gör det? En svår fråga att svara på, men som vilken cykelbloggare som helst värd sitt vägsalt så gör jag ett försök.

Jag tog helt enkelt morgonens tur som exempel och räknade.

Först lite fakta: När jag lämnade dagis efter morgonens lämning vid halv nio var det minus sex grader ute och rätt mycket snö. Utifrån teorin att bara ambitiösa träningsmän cyklar när det är lite snö och biter i kinderna borde morgonen alltså vara utmärkt som exempel. Det var rätt mulet också, en rätt tråkig måndagscykeldag. Som upplagt för ambitiösa lycramän att fara fram aggressivt alltså.


En riktig tråkig gråmulen och dimmig måndagmorgon

Jag tog sträckan från Götgatsbackens fot hela vägen till Strömbron – ett av Stockholms mer trafikerade cykelstråk.

Jag räknade bara dem jag kunde bestämma könet på – vilket ledde till en del awkward huvudvridningar när jag passerade.

Resultatet blev som följer:

Män: 7

Kvinnor: 10

Memils: 1

Och jag tänker att det är rätt dumt att hela tiden osynliggöra kvinnor, bara för att man vill få ihop dagens text.

Bara en memil totaltOch som bonus: En lådcyklist (också kvinna).