”Vem tar sig fram snabbast i storstaden”-tester brukar dyka upp med jämna mellanrum i tidningar som vill skapa lite spännande tävlingsstämning. Ofta är det mellan bil och cykel, ibland också med buss. Nästan alltid vinner inte särskilt otippat cykeln.

Men lite otippat var det att den skulle vinna mot helikopter. Tycker i alla fall vi.

Screen-Shot-09-29-15-at-08.10-PM-1

Det var i New York som tidningen Huffington Posts reporter ville testa att racea en helikopter. På hyrcykel.

Bakgrunden är att påven varit på besök och det har medfört sådana trafikstockningar att det fått en egen hashtagg, #popemaggedon. Jag kan tänka mig att vi som minns Barack Obamas presidentbesök i Stockholm har en aning om hur stopp det kan bli. För motortrafiken i varje fall.

Det fick hyr-helikopterbolaget Blade att börja göra reklam för helikoptern som det snabbaste sättet att slippa köer och stillastående trafik. Presto, en chans att testa – vem kommer fram först, cykeln eller helikoptern.

Off to race a helicopter! pic.twitter.com/ALv4hdYATj

— Shane (@shaneferro) 25 september 2015

Och såklart vann cykeln:

It took me just under 13 minutes to travel the 2.2 miles across town. Caitlyn arrived a couple minutes later.

Det tog under 13 minuter att ta mig de 3,5 kilometrarna genom stan. Caitlyn (i helikopter) kom fram några minuter senare.

Läs hela texten hos Huffingtonpost (på engelska): I Raced a a Helicopter through NYC Traffic on a bike. And I won.

Och i England gjorde bilsportsprogrammet Top Gear sitt eget test. De hade förutom de klassiska bil, kollektivtrafik och cykel också med en racerbåt. Vem vann? Hoppa till slutet om du inte orkar se alla nio minuterna. Det var inte bilen kan man säga.

Mindre glamoröst, men inte mindre med exakt samma poäng var racet som skedde i Solna kommunfullmäktige för några veckor sedan. Där var det Bergshamrapartiets Göran Thingwall som tyckte att politikerna borde få parkera gratis under fullmäktigemötena i Solna centrum.

– Det är stressigt nog att hinna i tid om man kommer från Bergshamra, sa Thingwall.

Svaret han fick var såklart, ta cykeln i stället. Och så var tävlingen igång. Vem tar sig snabbast från Bergshamra till Solna centrum i rusningstrafik? Svaret är ju självklart.

Cykeln är alltid snabbast. Men det visste vi ju redan.

Läs också:
Cykel går fortare i Austin

Cykeln utklassar kollektivtrafiken i Stockholm

Det går fortare på cykel. Dubbelt så fort.

Se vår reporters SL-kort bli utklassat av cykeln